Hogeschool van Amsterdam

Pavel Deutekom

Testimonial

Lees het interview waarin Pavel Deutekom vertelt over zijn eerste maanden bij de HvA.

"Ik voel mij vanaf het begin al als een vis in het water en wil me hier graag verder ontwikkelen"

Office Manager, MediaLAB van StudioHvA - Hogeschool van Amsterdam

Sinds bijna een jaar werkt Pavel Deutekom als Office Manager bij het MediaLAB van Studio HvA, gelegen achter het Kohnstammhuis. In dit glazen paviljoen voelt hij zich als een vis in het water. Het MediaLAB bevindt zich weliswaar op de Amstelcampus, maar is een onafhankelijk ontwerplab waarin getalenteerde, internationale hbo- en wo-studenten op zoek zijn naar innovatieve oplossingen.

Wat doet het MediaLAB?

Elk semester start het MediaLAB met een aantal onderzoeksvragen, die zij krijgt vanuit het bedrijfsleven. “De opdrachten komen van industrieën zoals Schiphol en Cisco. De studenten doen toegepast onderzoek om tot een creatieve en innovatieve oplossing te komen. Mijn taak is om die studenten te werven en dat doe ik ook internationaal. Ik wil echt de beste studenten”.

Kan je een voorbeeld geven van een opdracht?

“Schiphol wil de pijn van het wachten verzachten. Een studententeam zoekt daarbij een multimediale, digitale oplossing. Elk team is multidisciplinair, dat wil zeggen dat er altijd een programmeur, een designer en een researcher in zit en die werf ik internationaal. De manier waarop een Nederlander het wachten of een wachtrij ervaart kan heel anders zijn dan een Japanner. Dan kan je voor Nederland een oplossing verzinnen, maar die werkt niet in Japan.” Vanwege die inzichten komen studenten vanuit verschillende continenten.
Hoewel elk semester wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van de prototypes, draait het om de onderzoeksvraag. “Daar zit een team op dat kijkt hoe ze een positieve draai aan het wachten kunnen geven met als resultaat een werkend prototype.” Soms wordt het prototype verder ontwikkeld tot een volwaardig product of dienst.

Wat is jouw bijdrage in dit proces?

Bij elke onderzoeksopdracht gaat Pavel weer op zoek naar nieuwe studenten. “Ik moet ervoor zorgen dat er elk semester weer 20 tot 25 studenten komen die in opdracht van industriepartners een mediavraagstuk of een designvraagstuk oplossen, daar krijgen zij 20 weken de tijd voor.”
Hij werft hiervoor intensief via internationale universiteiten, jobboards, Facebookgroepen en netwerken. Ook coördineert hij de visum-aanvraag en huisvesting. “En verder neem ik heel veel rompslomp uit handen”. Hij helpt studenten, nog onbekend in Amsterdam, met al hun vragen en ook voor zijn collega’s neemt hij logistieke en organisatorische taken waar.

Hoe is het contact met studenten?

“Het is heel leuk om met deze studenten te werken. Zij solliciteren op deze opdracht dus zij hebben een enorme drive en ambitie, die spat er bij de studenten echt vanaf. En dan zijn zij ook nog eens heel goed in wat zij doen. Dan is het heel gaaf dat je ze hier kan faciliteren om in een multidisciplinair en internationaal team nieuwe concepten te ontwikkelen”.

Voel je je op je plek?

“Ik heb veel in de horeca gewerkt, dat is echt teamwerk, en met dat team zet je iets neer. Ook heb ik lesgegeven, ik werkte graag met jonge mensen in een educatieve setting, maar dat vond ik een wat eenzaam beroep, je staat wel in je eentje voor zo’n groep. Daarnaast miste ik ook de druk en de actie. Bij het MediaLAB komen deze aspecten mooi samen, geen enkele dag is hetzelfde. Wat ik nu merk is dat de HvA een hele sociale, betrokken en zorgzame werkgever is. Het team gaf mij meteen het vertrouwen, de vrijheid om te doen wat ik dacht dat goed was, en dat is nog steeds zo. Het voelt echt als een warm bad.”

Wat wil je bijdragen aan de HvA?

Pavel straalt duidelijk uit dat hij graag bij de HvA wil blijven. “Ik voel mij al vanaf het begin al als een vis in het water en wil me hier graag verder ontwikkelen, maar moet het jaarcontract nog wel uitdienen.”
Zorgen hierover maakt hij zich niet, integendeel: “Ik span mij in om de basisinfrastructuur van het MediaLAB te structureren en te stroomlijnen. Zo’n infrastructuur waarmee iedereen zo aan de slag kan mocht ik om een of andere reden ineens wegvallen. In een voortzetting van mijn contract heb ik zelf ook een rol, er is nog genoeg werk te doen. Ik weet wat ik kan en neer wil zetten en ik ga ervoor zorgen dat er een uitstekende beoordeling volgt”.

Wil je meer weten over het MediaLAB? Lees dan hier wat zij doen!