Marc van Bochove

Testimonial

Marc van Bochove, faculteitswinnaar bij Techniek en op derde plaats in de Docent van het jaar verkiezing

Marc van Bochove werkt sinds 2008 bij de opleiding Forensisch Onderzoek, werd faculteitswinnaar bij Techniek en bemachtigde de derde plek in de Docent van het Jaar verkiezing: “Die blijk van waardering geeft echt wel een boost!”

"Die blijk van waardering geeft echt wel een boost!"

Marc van Bochove, docent bij de opleiding Forensisch Onderzoek van de faculteit Techniek - Hogeschool van Amsterdam

Wat deed je voorafgaand aan je loopbaan bij de HvA?

Na de lerarenopleiding scheikunde en natuurkunde en een korte periode als docent in het voortgezet onderwijs, behaalde Marc van Bochove een master in de theoretische chemie en deed vervolgens een promotietraject aan de VU. “Het onderwijs is wel altijd blijven kriebelen en ik haalde ook veel plezier uit de onderwijstaak die ik als promovendus had. Toen heb ik gesolliciteerd op de vacature voor docent Chemie bij de opleiding Forensisch Onderzoek en nu 10 jaar later zit ik er nog.”

Na 10 jaar nog steeds naar je zin?

“Elk jaar begint er een nieuwe onbekende groep, met steeds een eigen vibe, ik vind het heel leuk daarop in te spelen. En elk jaar houd ik de inhoud en vorm van de vakken tegen het licht en benader ik het weer anders. Daarnaast doen we ook veel wetenschappelijk onderzoek. Het is spannend om samen met studenten antwoord te zoeken op boeiende vraagstukken en zo nieuwe kennis te krijgen.
Door mijn werk begeef ik mij ook extern in interessante omgevingen. Zo ben ik sinds kort bestuurslid onderwijs van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en voorzitter van hun commissie onderwijs. In 2014 heb ik daar de KNCV Onderwijsprijs gewonnen en heeft een student van mij dat zelfde jaar de Gouden Spatel gewonnen, de prijs voor beste hbo-scriptie. Met dergelijke externe contacten blijf je als docent in beweging, wat ook belangrijk is voor het intern functioneren.”

Je bent docent én onderzoeker?

“Bij de opleiding Forensisch Onderzoek ben ik verantwoordelijk voor het chemie-onderwijs. Ik geef theorievakken als chemie en toxicologie en de chemische practica. Ook ben ik voor theoretische ondersteuning betrokken bij de projecten waarin chemie of toxicologie een rol speelt. Als onderzoeker werk ik samen met het lectoraat Forensisch Onderzoek en het forensische werkveld. Ik coördineer een eigen intern onderzoekslab, waarin ik studenten begeleid bij chemisch onderzoek voor stages en afstuderen.”

Lesstof tastbaar maken

“De lesstof tastbaar maken is niet altijd makkelijk want de materie uit de chemie is erg abstract. Ik probeer dit te bewerkstelligen door de fascinatie voor het vak voorop te zetten. Ik geef alledaagse voorbeelden, denk aan bier brouwen, je scooter laten rijden, barbecue en vuurwerk. En wie houdt er nu niet van chemische boeiende verschijnselen als veranderende kleurtjes? Hoe leuk is het als je ook nog eens gaat begrijpen hoe dat werkt en hoe je het kan inzetten voor forensische vraagstukken? Bij Toxicologie is het tastbaar maken nog eenvoudiger: vraag wat iedereen het afgelopen weekend qua drank en drugs tot zich heeft genomen en de volle aandacht is een feit. Dat is voor mij ook precies waar het bij lichte en zware stof over gaat, tastbaar en uit de belevingswereld door vertalen naar onderliggende theorieën.”

Volgens Marc is de lesaanpak niet dé reden dat hij faculteitswinnaar is geworden bij de Faculteit Techniek is geworden:

”Het zou de combinatie kunnen zijn van naast inhoudelijk bezig zijn ook oog hebben voor de mens achter de student. Ruimte voor inhoud en gezelligheid, dat maakt het wat mij betreft leuk.”

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.