Hogeschool van Amsterdam

Corinne van der Velden

Testimonial

Corinne van der Velden, links, winnaar van de verkiezing HvA-docent van het jaar 2017 bij de faculteit Media Communicatie en informatie.

Corinne, links op de foto, werkt naast haar docentschap journalistieke vakken in het werkveld als journalist. Door boeiende praktijkverhalen krijgen studenten beeld van hun toekomst en wat van hen verwacht wordt.

"Bij lesgeven ligt mijn hart, maar ik ben een betere docent als ik ook nog schrijf."

Corinne van der Velden, parttime docent Journalistiek - Hogeschool van Amsterdam

Hoe combineer je het docentschap met je werk als freelance journaliste?

Sinds drie jaar combineert Corinne haar docentschap met de journalistiek. “Bij lesgeven ligt mijn hart, maar ik ben een betere docent als ik ook nog schrijf. Het leukste is om de verhalen die ik heb meegemaakt aan mijn studenten te vertellen.” Haar team stimuleert en faciliteert de combinatie van haar docentschap met de journalistiek, die zij zelf ‘een heel mooi huwelijk’ noemt.

“Ik heb bewust gekozen voor het onderwijs. Ik vind vooral mijn studenten leuk en ik wil dat ze beter worden dan ze al zijn.” Uitdagen en verder kijken, dat is de uitdaging. “Ik wil dat ze niet voor niks naar school komen. Ik wil ze aan het denken zetten, ze uit hun ‘comfortzone’ halen, nieuwsgierig maken, laten zien dat ze alles wat ze leren ook kunnen toepassen buiten die vier muren van het lokaal.“

Hoe vind je de hbo-student?

Het merendeel van de studenten komt van de havo. Maar ook veel mbo-studenten en vwo’ers weten de weg naar de HvA te vinden.

“Ik heb zelf op de universiteit gezeten, maar ik vind hbo-studenten het aller-allerleukst. Ze zijn ontwapenend, eerlijk, scherp én het is een rake afspiegeling van de samenleving. Mbo’ers, havisten en vwo’ers van zeer uiteenlopende afkomst die samen aan één project moeten werken: dat is ook voor mij heel leerzaam.”

Had je al een didactische aantekening?

“Ik heb mijn didactische aantekening vorig jaar gehaald. Dat was een flink aantal dagen hard bikkelen, net zoals onze studenten dat doen. Wat ik er vooral leerzaam aan vond is dat ik een keer zélf in een klas zat en zag dat de ene werkvorm bijvoorbeeld beter aanslaat dan de ander en besefte dat mijn spanningsboog ook tamelijk kort is!’

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.

Lees ook het interview van Lennart Bolwijn van Folia