Hogeschool van Amsterdam

HvA en UvA starten MOOC om studenten beter te leren schrijven

23 jan 2018 13:14 | Afdeling Communicatie

Onsamenhangende teksten, de verkeerde toon gebruiken in een tekst, onjuiste verwijswoorden gebruiken, geen titel boven je tekst zetten of congruentiefouten maken. Dit zijn schrijfproblemen die docenten regelmatig signaleren. Reden voor de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam om de MOOC, massive open online course, ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’ te starten. De MOOC wordt op vrijdag 26 januari gelanceerd.

Zo’n 20 procent van de studenten begint aan het hoger onderwijs met een onvoldoende of zwakke taalbeheersing. Zij lopen tegen schrijfproblemen aan in hun studie. Ook de groep die zonder achterstand start, blijkt moeite te hebben met schrijven. De Taalunie adviseert onderwijsinstellingen dan ook om te investeren in ‘effectief schrijfonderwijs’.

De HvA en UvA komen met een gratis initiatief waarmee studenten hun schrijfvaardigheid kunnen verbeteren; de MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs . Deze online cursus is ontwikkeld door docenten Nederlands van de HvA en de UvA.

Struikelpunten bij schrijfvaardigheid

Ondanks berichten over dramatische spelfouten, is spelling niet het belangrijkste struikelpunt bij de schrijfvaardigheid van studenten. Dat zegt Marise van Vliet, HvA-docent Nederlands en een van de makers van de MOOC: ‘Studenten hebben vooral moeite met het schrijfniveau en de tekstsoorten die bij het hoger onderwijs horen, zoals een essay, stageverslag, onderzoeksverslag, adviesrapport of scriptie. Ze weten niet goed wat daarvoor de conventies zijn en hoe ze moeten formuleren in een neutrale en wetenschappelijke stijl. Ook vinden studenten het lastig een tekst over een abstract onderwerp gestructureerd op papier te zetten.’

MOOC: voor iedereen toegankelijk

De MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs bevat zes modules waarin deelnemers hun eigen schrijfgedrag analyseren en stapsgewijs tot een tekst komen op hbo-niveau/academisch niveau. De onderdelen van de MOOC, zoals structureren, formuleren en eindredactie, zijn ook los te volgen. Verder biedt de MOOC de mogelijkheid om feedback uit te wisselen met andere deelnemers (peer feedback).

De MOOC is bedoeld voor studenten van alle hogescholen en universiteiten en voor scholieren en mbo’ers die zich willen voorbereiden op een vervolgopleiding in het hoger onderwijs. Daarnaast kunnen docenten de MOOC, of onderdelen daarvan, in hun onderwijs inzetten.

Taalbeleid

De MOOC is onderdeel van het taalbeleid van de HvA en de UvA dat erop gericht is de taalvaardigheid van studenten te ontwikkelen. Dit taalbeleid richt zich ook op docenten. Zij leren studenten gericht te begeleiden bij het ontwikkelen van hun taalvaardigheid.

moocbeterschrijven.nl

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

De schrijfcursus is een initiatief van de HvA en de UvA en is te vinden op moocbeterschrijven.nl. Eerder ontwikkelden de HvA en UvA al de website Taalwinkel.nl . Taaldocenten Marise van Vliet, Ljiljana Vulinovic en Mirka van Renswoude van de HvA ontwikkelden deze schrijfcursus samen met UvA-docenten Francien Schoordijk en Nicky Heijne.

Neem voor meer informatie contact op met Persvoorlichting HvA, via: persvoorlichting@hva.nl / 06-21 15 64 00 of Persvoorlichting UvA: persvoorlichting@uva.nl / 020- 525 26 95