Hogeschool van Amsterdam

Pop-up university creëert stad van toekomst tijdens EU-top

5 apr 2016 15:00 | Afdeling Communicatie

De stad van de toekomst is één van de onderwerpen die centraal staan tijdens de EU-top, die momenteel plaats vindt in Amsterdam. Tijdens deze top bouwen honderden nationale en internationale studenten samen met kunstenaars en professionals een zelfvoorzienende samenleving op de kop van het Java-eiland, de FabCity Campus. De Hogeschool van Amsterdam is kernpartner van de FabCity Campus.

Amsterdamse buurten als bron van onderzoek

In 11 gebieden in Amsterdam gaan studenten van verschillende hogescholen en universiteiten vanuit hun reguliere onderwijs aan de slag met 10 thema’s die gaan over de slimme, duurzame en leefbare stad van de toekomst.

  • Zo gaan drie studenten van de minor Zorgtechnologie in het gebied Indische Buurt/ Science Park op zoek naar manieren om de verbinding tussen de lokale bewoners en de studenten en ondernemers te versterken en zo te zorgen voor een buurt met minder sociale problemen.
  • Een groep van 28 internationale studenten van de minor Human Rights and Civil Society gaat in meerdere gebieden community based onderzoek doen naar onderwerpen die bewoners zelf aandragen.
  • In het gebied Houthavens/Spaarndammerbuurt gaan 80 studenten van de propedeuse Digital Marketing van de International Business School de digitale marketing voor het BeeCare project vormgeven. BeeCare ontwikkelt ecologische hotspots in grote steden.

Leerpaviljoen en drie Wikkelhuizen

De kennis en inzichten uit de 11 gebieden komen samen op de FabCity Campus, de tijdelijke stad die van 11 april tot 24 juni wordt gebouwd op de Kop van het Java-eiland. De Hogeschool van Amsterdam verzorgt vier paviljoens op dit eiland; het Learning Lab en drie Wikkelhuizen.

  • In het Learning Lab vinden dagelijks events plaats rond de 10 thema’s en 11 gebieden. Op deze plek delen nationale en internationale studenten van verschillende onderwijsinstellingen inzichten met elkaar en het publiek. Op 19 mei en 20 juni komen alle onderzoekers uit de 11 gebieden samen op de FabCity Campus en maken zij de balans op van 11 weken onderzoek in de gebieden in de stad.
  • In één van de Wikkelhuizen (kleine, duurzame huizen gemaakt van 24 lagen karton) komt de Start Up Pitstop. Hier worden studenten begeleid in het opzetten van een eigen onderneming.
  • In het tweede Wikkelhuis komt het Building Lab, waar studenten Bouwkunde experimenteren met nieuwe manieren van ontwerpen.
  • In het Food Lab, in het derde Wikkelhuis, gaan studenten Voeding en Diëtetiek en Product Design aan de slag om de Broodvergister, die biogas produceert uit afvalbrood, verder te ontwikkelen.

Innovatief onderwijs

Met deelname aan de FabCity Campus wil de HvA de verbinding met de stad Amsterdam benadrukken en de samenwerking met nationale en internationale kennisinstellingen versterken. Daarnaast wil de HvA zich voorbereiden op het onderwijs van de toekomst door de studenten en docenten innovatieve vormen van onderwijs te bieden en hen te laten ondervinden wat deze vorm van samenwerken oplevert.

HvA als kernpartner

De FabCity Campus maakt deel uit van ‘Europe by People’, het culturele programma rondom net Nederlands voorzitterschap, van de Raad van de Europese Unie dat in november van start is gegaan. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is samen met Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) één van de kernpartners van dit programma en geeft mede vorm aan de FabCity Campus. Andere partners zijn onder meer AHK, HKU, Saxion, InHolland, Sandberg Instituut, Willem de Kooning Academie, Wageningen University en TU Delft.

Kijk voor meer informatie over de programmering van FabCity Campus op www.hva.nl/fabcity en www.europebypeople.nl.