Hogeschool van Amsterdam

Belastingdienst en journalistiek gebruiken te weinig e-discovery

Symposium e-discovery: hoe je kunt vinden als je niet weet wat je zoekt

14 apr 2016 09:24 | Afdeling Communicatie

Journalisten en rechercheurs van de Belastingdienst maken te weinig gebruik van nieuwe technologieën om big data te doorzoeken. Ze laten kansen liggen en lopen achter op andere sectoren. Dat zegt lector E-Discovery Hans Henseler van de Hogeschool van Amsterdam. Op 21 april gaan Henseler en andere experts op het gebied van e-discovery in op deze problematiek tijdens het symposium E-Discovery. in Amsterdam. Journalisten en medewerkers van de Belastingdienst worden met een vrijkaart uitgenodigd om hun kennis bij te spijkeren.

E-discovery & de Panama Papers

De Panama Papers zijn een aansprekend voorbeeld van de inzet van e-discovery. Journalisten van de Süddeutsche Zeitung brachten de zaak aan het rollen, nadat ze met een e-discovery tool ‘gelekte’ informatie doorzochten. Ze kregen vertrouwelijke gegevens met een omvang van 2.6 terabyte, 11.6 miljoen bestanden: Word, Power Point, spreadsheets, e-mails, pdf’s. Te veel om allemaal door te lezen. Een e-discovery tool werd erop losgelaten en na twee weken leverde dit iets op wat de journalisten konden doorzoeken.

Belastingdienst gaat onderzoek doen

Staatssecretaris van Financiën Wiebes complimenteerde de journalisten en zei ‘met deze informatie kan de Belastingdienst iets’. Hij is voornemens om een speciaal team van de Belastingdienst de zaak te laten onderzoeken. Is dat een goed idee? Lector Henseler: ‘Jazeker, de Belastingdienst in Nederland beschikt over dezelfde tool als de journalisten in Duitsland gebruikten. Dat klinkt goed, maar ondanks de inzet van deze tool waren 400 onderzoeksjournalisten een jaar bezig om de eerste nieuwsverhalen in 2016 te presenteren. Dat moet beter.’

Juiste tools, ook voor rechercheurs

Met e-discovery kunnen hoeveelheden informatie worden doorzocht, die de menselijke vermogens te boven gaan. Zelfs als je niet precies weet wat je zoekt, kunnen deze tools opvallende uitschieters of verbanden opsporen. ‘Maar de inzet van e-discovery vraagt om kennis van de actuele technologie en ontwikkeling,’ weet Henseler. ‘De tool waar Wiebes aan refereert is vrij technisch en kan alleen gebruikt worden door getrainde experts. De Belastingdienst zou veel meer onderzoek kunnen doen als ze de allernieuwste e-discovery technieken inzetten, die eenvoudiger zijn, en gebaseerd op machine leren en semantisch zoeken. Als gewone rechercheurs ermee kunnen werken, dan vergroot je je onderzoekscapaciteit enorm.’

Vrijkaarten Symposium E-Discovery

De nieuwsberichten over de Panama Papers en Belastingdienst waren voor de HvA aanleiding om de heer Wiebes, de Belastingdienst en journalistiek vrijkaarten aan te bieden voor het symposium en daar hun kennis te verrijken.

Medewerkers van de Belastingdienst en journalisten krijgen een vrijkaart voor het symposium E-Discovery van de HvA op 21 april 2016 in Amsterdam. Aanmelden via h.c.m.bruil@hva.nl .

Neem voor vragen contact op met lector E-Discovery Hans Henseler van de Hogeschool van Amsterdam : j.henseler@hva.nl, 06-24822200. Meer informatie over het Symposium E-Discovery 2016 is te vinden op: https://ediscoverynl.dmci.hva.nl/events/symposium/symposium-2016

Het Symposium E-Discovery biedt een update van de kennis en ontwikkelingen in de robotisering van informatiemanagement. Sprekers van IBM Watson, Blendle, KPMG, Indica, HvA, UvA en Infolution gaan in op de nieuwe mogelijkheden van geavanceerde technieken voor tekstanalyse. Ervaren e-discovery-specialisten geven uitleg over en demonstraties van state of the art e-discovery en data analyse-tools op de informatiemarkt.