Hogeschool van Amsterdam

Zendertjes in stad moeten bewoners meer laten bewegen

Landelijke primeur met beacons in Amsterdam

18 apr 2016 09:00 | Afdeling Communicatie

Voor de eerste keer in Nederland worden ‘beacons’ ingezet om mensen meer te laten bewegen. Op openbare plekken in Amsterdam, zoals het Marineterrein en het Oosterpark, zijn deze kleine zendertjes opgehangen in lantaarnpalen om zo beginnende hardlopers feedback te geven op hun loopprestaties en te meten hoeveel zij bewegen. De sporters downloaden daarvoor een app, die in verbinding staat met de beacons. Op maandag 18 april vindt de aftrap plaats van dit project in het Oosterpark.

Bewegen tijdens de pauze

Doelgroep van dit onderzoeksproject zijn de bewoners van Amsterdam-Oost die niet frequent bewegen. Lector Kracht van Sport Marije Baart de la Faille – Deutekom van de Hogeschool van Amsterdam en Inholland leidt het onderzoek. ‘We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen’, aldus de lector. ‘Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten; het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon; denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park.’

Interactief park

Om deze groep aan te spreken is de nieuwe app BAMBEA ontwikkeld, die als enige beweegapp gekoppeld is aan beacons in de openbare ruimte. Via de beacons geeft de app de gebruiker op gerichte momenten feedback. Zo geeft de app aan wanneer je een beweegdoel hebt bereikt, of je vooruit bent gegaan, en wanneer je op een geschikte plek bent om een warming up of strekoefeningen te doen. Het onderzoek naar de technologie wordt uitgevoerd door studenten onder leiding van HvA-onderzoeker Joey van der Bie vanuit het HvA-lectoraat Digital Life van lector Ben Kröse.

De app BAMBEA onderscheidt zich daarnaast van bestaande loopapps, omdat deze als enige beweegapp gebaseerd is op wetenschappelijke theorieën over motivatie en gedragsverandering. Apps zoals Runkeeper en Strava zijn alleen gericht op prestatie. De nieuwe app geeft niet alleen feedback over prestatie, maar ook sociale steun, en het idee dat je het kunt. De app leunt op de theorie dat iemand een aantal fasen doorloopt van inactief gedrag naar bewegingsgedrag. De app BAMBEA analyseert in welke fase de deelnemers zitten. De deelnemers krijgen vervolgens de feedback die bij hun fase aansluit.

Geïnteresseerde omwonenden van het Oosterpark die niet op regelmatige basis bewegen kunnen zich nog aanmelden om te participeren in de studie. Neem voor meer informatie contact op met Nicky Nibbeling, n.nibbeling@hva.nl, 0621156503.

Neem voor meer informatie contact op met onderzoeker Nicky Nibbeling: n.nibbeling@hva.nl, 0621156503 of met onderzoeker Joey van der Bie: j.h.f.van.der.bie@hva.nl. 0621157053. Het onderzoeksproject BAMBEA is een samenwerking tussen het HvA-/Inholland-lectoraat Kracht van Sport en het HvA-lectoraat Digital Life, en valt onder het Amsterdam Creative Industries Network , een samenwerkingsverband tussen de HvA, Inholland en de AHK. Kijk voor aanvullende informatie op www.hva.nl/BAMBEA.