Hogeschool van Amsterdam

Design en citizen empowerment tijdens EU-voorzitterschap

Hogeschool van Amsterdam organiseert conferentie ‘Design and the City’

17 nov 2015 16:40 | Afdeling Communicatie

Nederland is de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie. Tijdens dit voorzitterschap is ‘de stad’ één van de prioriteiten. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseert in het kader van de EU-top de internationale conferentie Design & the City van 19 tot en met 22 april 2016. De centrale vraag is hoe de inzet van digitale technologieën de stad niet alleen efficiënter kan maken, maar juist ook het stedelijk leven op sociaal, cultureel en politiek gebied kan verbeteren.

‘Een van de beloftes van digitalisering is dat burgers steeds meer betrokken worden bij het runnen van de stad', zegt Martijn de Waal van de Hogeschool van Amsterdam, die het congres Design & the City organiseert. ‘Burgers richten bijvoorbeeld energiecoöperaties op, en organiseren zichzelf via buurtplatforms. Maar deze bottom-up bewegingen zijn niet vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld toegang tot deze technologieën, en het blijkt soms lastig lokale initiatieven te verduurzamen.’

Designers maken het mogelijk

De conferentie Design & the City gaat over de toenemende invloed van burgers op de stad door digitale toepassingen en media. Tijdens deze vierdaagse conferentie wisselen onderzoekers en beleidsmakers uit heel Europa de laatste kennis en ervaringen uit op het gebied van design en citizen empowerment. Designers en professionals spelen een cruciale rol in deze ontwikkeling, omdat zij digitale en sociale media ontwerpen, en de initiatieven van burgers in de stad vaak aanjagen. De Waal: ‘Designers en professionals hebben de inhoudelijke kennis, en je ziet dat ze een nieuwe rol op zich nemen als adviseur, campagnemaker en organisator in één.’

Kritische kijk

Op het congres wordt stilgestaan bij de kritische vraag wie al deze digitale mechanismen eigenlijk beheert en coördineert. Als mensen een slimme thermostaat in hun woonkamer hebben, wie krijgt dan de gegevens: is dat Apple, Google, de energiemaatschappij of de burgers zelf? En welke rol spelen ontwerpers, beleidsmakers, en burgers hierin? Hoe werken zij samen aan een stad waarin ruimte is voor bottom-up organisatie, en hoe kunnen deze initiatieven ook worden verduurzaamd?

MIT-onderzoek

De eerste sprekers voor de conferentie zijn inmiddels bekend:

  • Dietmar Offenhuber is onderzoeker aan de Amerikaanse universiteit Northeastern University. Eerde voerde hij bij M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) een groot experiment uit, waarbij mensen via chips hun eigen afvalstromen konden volgen.
  • Kristien Ring is auteur van de boeken Self Made City en Urban Living – Strategies for the Future.
  • Matthijs Bouw van One Architecture is betrokken bij The Hackable City, een onderzoeksproject in de Amsterdamse wijk Buiksloterham naar de rol van digitale media in gebiedsontwikkeling.

Op de website www.designandthecity.eu zal in de komende maanden het volledige programma verschijnen.

FabCity-campus

Het congres Design & the City vindt plaats in het kader van het culturele programma rondom het EU-voorzitterschap: ‘ Europe by People .’ In Amsterdam verrijst voor dit programma een pop-up university, 10 weken van april tot juni op de kop van Java-eiland: de FabCity-campus, waar onderzoekers en studenten uit heel Europa ervaringen uitwisselen. Het congres Design & the City maakt deel uit van deze FabCity-campus.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op: www.designandthecity.eu . Het congres vindt van 19 t/m 22 april plaats aan de Knowledge Mile . De Knowledge Mile is het gebied in Amsterdam dat loopt van de Nieuwmarkt tot het Amstelstation. Partijen in dit gebied werken samen om oplossingen voor de problemen van de stad te ontwikkelen, te testen en te tonen.