Hogeschool van Amsterdam

Onderhuids en HvA tackelen racisme in voetbal

4 mrt 2015 13:05 | Afdeling Communicatie

Op donderdag 12 maart organiseren de Hogeschool van Amsterdam en de campagne Onderhuids het evenement “Zet Racisme Buiten Spel”, over voetbal en racisme. Sprekers zijn onder andere Humberto Tan en Henk ten Cate, oud-assistent-coach bij Barcelona en oud-trainer bij Ajax.

Onderhuids is een initiatief van Critical Mass, De Familie Film&TV en Dietz, Dröge en Van Loo. Met lokale organisaties als kerken en moskeeën, minderheidsgroeperingen, sportclubs, netwerken van vrouwen, ouderen en jongeren en onderwijsinstituten organiseert DDvL twaalf evenementen over racisme in het land. De Hogeschool van Amsterdam is daarbij partner.

Racisme in voetbal gaat verder dan bananen gooien

Voetbal verbindt, maar gaat ook gebukt onder intolerantie. Het aantal racistische incidenten stijgt. Zo werd vorige week de wedstrijd Feyenoord-Roma stilgelegd na het gooien van een banaan. Chelsea-fans in de Parijse Metro duwden een man uit de metro en scandeerden racistische leuzen omdat hij ‘zwart’ is. Een selfie van Nederlands elftal speler Leroy Fer leidde tot reacties op de social media over de huidskleur van de donkere spelers. En onlangs nog in Amsterdam, bij voetbalclub De Dijk, werd de entree van profvoetballer Seku Conneh door het publiek begroet met oerwoudgeluiden.

Racisme in het voetbal gaat echter verder dan oerwoudgeluiden. Ook in het sportcommentaar en bij de behandeling van scheidsrechters en coaches worden stereotypen gebruikt die in- en uitsluiting van etnische minderheden in de hand werken. Zo zijn er bijna geen ‘gekleurde’ coaches en scheidsrechters. Uit onderzoek blijkt dat commentatoren racistische stereotypen gebruiken: donkere spelers worden omschreven als snel en sterk, maar zonder tactisch vermogen. Deze vormen van racisme zijn meer onderhuids, maar verdienen structurele aandacht.

Studenten zijn toekomstige sportprofessionals

Onderhuids is een confrontatie met verborgen voorkeuren, racisme en onze ideeën over ‘de ander’. De campagne daagt iedereen uit om de blik op zichzelf te richten en te bespreken hoe verborgen voorkeuren beïnvloeden hoe we met elkaar omgaan.

Jacomine Ravensbergen, voorzitter van HvA-het domein Bewegen, Sport en Voeding, moedigt alle studenten aan het evenement bij te wonen: ‘Deze bijeenkomst is interessant omdat we niet met het opgeheven vingertje gaan zwaaien. We laten studenten vooral zelf nadenken over hun eigen vooroordelen; kijk eens naar jezelf. Deze studenten gaan in de sportwereld werken, en worden dan regelmatig met etnische diversiteit geconfronteerd. Het is belangrijk dat ze daar nu al over gaan nadenken.’ Ook het lectoraat Topsport en Onderwijs van de HvA is aangehaakt om racisme in de topsport aan te kaarten.

Evenement Zet Racisme Buiten Spel, met Humberto Tan

Op het evenement ‘Zet Racisme Buiten Spel’ van 12 maart (13.15-15.30), staat zowel openlijk als onderhuids racisme centraal. Dagvoorzitter is Humberto Tan. Sprekers zijn onder meer Henk ten Cate, oud-assistent-coach bij Barcelona en oud-trainer bij Ajax, oud-Marokkaans International en voetbalcoach Alami Ahannach, KNVB manager Veilig Sportklimaat Sjors Brouwer en de documentairemaaksters Sunny Bergman en Anousha Nzume. Bas Gadiot speelt de IAT-test met de zaal. Ali Karatas en Jacco van Sterkenburgh vertellen over hun onderzoek naar in- en uitsluiting van coaches en scheidsrechters, sportcommentaar en segregatie.

Geef je op via: basante@ddvl.nl.

Locatie: Grote Gymzaal, dr. Meurerhuis
Adres: Dr. Meurerlaan 8
Aanvang: 13.15 (inloop vanaf 12.45 uur)

Neem voor meer informatie contact op met René Rouwette van Onderhuids: rrouwette@ddvl.nl/ 06 429 21 547. Of neem contact op met Persvoorlichting HvA:

T 06 2115 6400

E persvoorlichting@hva.nl