Hogeschool van Amsterdam

Studenten presenteren exportstrategieën voor fashion-industrie

13 jan 2015 09:00 | Afdeling Communicatie

Amsterdam is wereldwijd leidend op het gebied van casual design. Modeontwerpers hebben het hier desondanks moeilijk door de grote concurrentie op een kleine markt. Zo’n 50 studenten uit Europa bieden hier uitkomst: zij presenteren op vrijdag 16 januari bij kredietverzekeraar Atradius de exportplannen en de buitenlandse contacten die zij legden voor negen bedrijven in de fashionindustrie, onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit project wordt ondersteund door de Kamer van Koophandel.

Exporteren is voor veel MKB-bedrijven lastig vanwege een beperkt budget, in Amsterdam exporteert een kleine 30% van de MKB’ers. De Nederlandse studenten van de HvA maakten samen met Franse, Italiaanse en Duitse studenten de marketingplannen voor 9 fashionbedrijven en legden internationale contacten in het kader van hun minor The Real International Deal. De Kamer van Koophandel (KvK) wil de exportmogelijkheden van modeontwerpers stimuleren en ondersteunt daarom dit studentenproject.

Reactie Kamer van Koophandel

Marije Hovestad van de Kamer van Koophandel: ‘We willen variëteit behouden in zakelijk Amsterdam. Modeontwerpers zijn hard nodig om die diverse cultuur te houden. De studenten hebben contacten en deals gesloten waardoor de KvK en deze fashionbedrijven toegang krijgen tot andere markten. Daar kunnen deze mode-ontwerpers een product aanbieden dat er nog niet is. Het zijn daarom belangrijke resultaten.’

Voordelen voor bedrijven

De studenten hebben in teams een marketingplan gemaakt, het ondernemingsplan bekeken, financieel advies gegeven en contacten gelegd voor 7 Nederlandse en 2 Franse fashionbedrijven, zodat deze bedrijven nu kunnen exporteren. Eerder bracht een studententeam voor duurzaam kledingbedrijf Miss Green de export naar Finland van de grond, waarna de omzet verdrievoudigde.

Over de minor The Real International Deal

De minor The Real International Deal is een samenwerking tussen de HvA, het Idrac uit Lyon, de Kamer van Koophandel, Atradius en het Nederlands Consulaat uit de verschillende steden, en wordt ook ondersteund door onder andere ABN AMRO en De Nederlandsche Bank. De minor is gericht op het vinden van exportmogelijkheden in Lyon, Milaan, Düsseldorf en Amsterdam voor bedrijven uit de fashionindustrie. Het doel van de minor is het vinden van qualified leads in de verschillende steden voor de opdrachtgevers.

Presentatie bij Atradius

Op vrijdag 16 januari 2015 presenteren de Europese studenten van de minor de qualified leads aan hun opdrachtgever bij kredietverzekeraar Atradius. Tijdens dit evenement is de voltallige directie van Atradius aanwezig, de directeur van de fashion desk bij ABN AMRO, evenals de decanen van de Fachhochschule Dortmund, l’Itrac in Parijs en de Università Catolica te Milaan. Namens de HvA is Willem Baumfalk aanwezig, voorzitter van het Domein Economie en Management. Daarnaast zullen verschillende bedrijven aanwezig zijn.

Neem voor meer informatie contact op met Arthur Pereboom, coördinator van de minor The Real International Deal: 06-211 584 10 a.pereboom@hva.nl.