Hogeschool van Amsterdam

HvA en creatieve industrie lanceren internationale designmaster

11 dec 2014 14:20

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) start met de nieuwe masteropleiding ‘Digital Design’. Het domein Digitale Media en Creatieve Industrie (DMCI) werkt samen met negen toonaangevende digitale bureaus om deze internationale topopleiding te realiseren.

De digitale sector in Nederland groeit snel. De volgende stap voor de sector is om ook internationale markten te veroveren. De sector en de HvA starten daarom samen een internationaal toonaangevende eenjarige masteropleiding in digital design, waarbinnen talentvolle digital designers uit de hele wereld zich kunnen ontwikkelen tot spelers van wereldformaat. Nederland wordt daarmee op de kaart gezet als hotbed voor digital design. De betrokken bureaus zijn: Achtung!, DDB & Tribal Amsterdam, FHV BBDO, Fabrique, MediaMonks, Mirabeau, Momkai, Tam Tam en Woedend!

Digital design steeds belangrijker

De creatieve industrie speelt een steeds grotere economische rol in Nederland. In de periode 2005 tot 2013 steeg het aantal banen in deze sector met gemiddeld 2,5% per jaar, ver boven het gemiddelde van andere sectoren*. Digital design is een belangrijke aanjager van innovatie en productontwikkeling binnen de creatieve sector. Het speelt een steeds grotere rol binnen het communicatievak en binnen andere sectoren. Jeroen van Erp, lid van het Topteam Creatieve Industrie en directeur van Fabrique: “Digital design gaat veel verder dan het bouwen van een website of een app. De digitale wereld is een integraal onderdeel van ons doen en laten geworden. Deze component is in veel gevallen bepalend voor een geslaagde en effectieve gebruikerservaring en daardoor economisch en maatschappelijk relevant. Daarvoor zijn specialisten nodig en willen we een voedingsbodem creëren voor de grootste talenten”.

Geleyn Meijer, verantwoordelijk voor de nieuwe opleiding bij de HvA: “Dutch design is wereldwijd bekend. Met deze masteropleiding krijgt de digitale kant van dit exportproduct een impuls.” Om dit te realiseren moeten talentvolle digital designers worden ontwikkeld tot spelers van wereldformaat. Tot creatieven die digital design in kunnen zetten om nieuwe relaties met gebruikers aan te gaan, maatschappelijke problemen op te lossen en nieuwe producten en diensten te helpen ontwikkelen. Meijer: “Voor de designprofessionals vergt dit een hoge mate van zelfstandigheid, een scherp ontwikkelde visie op het vak en de capaciteit om met professionals uit andere disciplines samen te werken. Een masteropleiding in digital design zal dan ook een duidelijke toevoeging aan het huidige aanbod zijn”.

Sterke behoefte aan nieuwe master

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de betrokken bureaus blijkt dat er grote behoefte is aan deze opleiding bij zowel bureaus als studenten. Onderzoeker Matthijs Leendertse: “Veel jonge designtalenten zijn direct na hun studie gaan werken, maar hebben behoefte aan verdere verdieping om echt op internationaal topniveau het verschil te kunnen maken. Ze willen leren van de besten in het veld, of dat nu professionals, docenten, mede talenten of klanten zijn”. De bureaus op hun beurt hebben behoefte aan grotere pool van talent in Nederland en een goede internationale reputatie. Hiervoor wordt ook nauw samengewerkt met het bredere Dutch Digital Design-initiatief. In de woorden van Adjan Kodde, oprichter van Mirabeau en bestuurslid van de branchevereniging Dutch Digital Agencies: “Door de sterke groei van de sector is de behoefte aan designtalent heel erg groot. We zien de masteropleiding Digital Design als een sterke impuls om getalenteerde designers nog verder te ontwikkelen en als internationale aantrekkingskracht voor de Nederlandse digitale sector”.

In september 2015 van start met prelaunch

De masteropleiding Digital Design gaat in september 2015 van start met een aantal pilotmodules en zal in februari 2016 als volwaardige opleiding beginnen. De opleiding staat open voor talentvolle digital designers uit de hele wereld. Studenten worden geselecteerd op formele criteria, zoals een afgeronde bachelor in een relevant vakgebied, en op basis een eigen visie op digital design, track record en een sterke internationale oriëntatie. De voertaal van de opleiding is Engels. Het gaat om een bekostigde en geaccrediteerde studie met als diplomatitel Professional Master Digital Design.

Kijk voor meer informatie over de master op: www.hva.nl/master-digital-design

* Zie: Rutten, P. & O. Koops (2014). Monitor Creatieve Industrie 2014. Hilversum: iMMovator cross media network.

Neem voor meer informatie over de opleiding contact op met Paul Geurts van het domein Digitale Media en Creatieve Industrie:

06 12 81 40 50 / p.h.m.geurts@hva.nl

Namens de bureaus is Matthijs Leendertse aanspreekpunt: 06 81 93 50 76/ matthijs@elmconcepts.com.