Hogeschool van Amsterdam

Kleding en Mode: lectorale rede Hein Daanen

Een kritisch-wetenschappelijke beschouwing

19 nov 2014 14:52

Mode reflecteert zowel de veranderende buitenwereld als het menselijk innerlijk. Prof. dr. Hein Daanen, lector Fashion Research & Technology aan AMFI van de Hogeschool van Amsterdam, belicht tijdens zijn Lectorale Rede op 25 november kleding en mode op drie niveaus: slimme kleding, virtueel ontwerp en mode-identiteit.

Slimme kleding: sensoren en koelingssystemen

Tijdens zijn lectorale rede gaat Hein Daanen in op een van de speerpunten van zijn lectoraat: slimme kleding. Kleding met sensoren en actuatoren kan bijdragen aan het welbevinden, de gezondheid en veiligheid van mensen. Daanen doet onderzoek naar wat allemaal mogelijk is met slimme kleding, waaronder thermische interfaces. Een mooi voorbeeld is de werkkleding die in een EU-project is ontwikkeld voor werknemers in de metaalindustrie. In de kleding zit een hartslagmeter en temperatuurmeter. Wordt de hitte te groot en de hartslag te hoog, dan gaat een lampje branden.

Ook werkt het lectoraat samen met het HvA-domein Bewegen, Sport en Voeding, TNO en EMPA in Zwitserland, om beweging te meten via sensoren in kleding. Deze kledingsensoren meten dit aan de hand van het rekken en de hoeken in de stof. Slimme kleding wordt steeds vaker ingezet; zo gaat de Belgische brandweer ongeveer tienduizend pakken aangeschaffen met ingebouwde elektronica.

Virtueel ontwerp

In zijn lectorale rede vertelt Hein Daanen ook over virtueel ontwerp. Om slimme kleding te laten functioneren, is een goede pasvorm essentieel. Pasvorm wordt ook steeds belangrijker omdat mensen vaker online winkelen, en kleding dus niet meer vooraf kunnen passen. Het lectoraat loopt hierop vooruit met de levensgrote 3D-lichaamsscanner. Hein Daanen vertelt: ‘Toen we de eerste 3D-lichaamsscanner in de jaren ’90 aanschaften, kostte die nog honderdduizenden euro’s. Nu kost zo’n apparaat nog maar zo’n 10.000 euro, en er zijn al eenvoudige systemen die rond de 100 euro kosten, dus het gaat binnenkort thuis gebeuren. Mensen kunnen stereowebcams op hun computer aansluiten en daarmee meteen hun maten doorgeven.’ Studenten van AMFI maken al gebruik van de scanner bij het creëren van hun ontwerp: zij hebben hun modellen gescand. Daarnaast ontwikkelt het lectoraat bijvoorbeeld ook perfect passende triatlonpakken met deze scanner.

Mode-identiteit

Een derde punt dat Hein Daanen uitlicht, is mode-identiteit. Mode reflecteert onder andere culturele achtergrond, sociale status en locatie. Binnen het lectoraat Fashion Research &Technology houden verschillende onderzoekers zich onder meer bezig met de verschillende mode-identiteiten in wereldsteden, en met name de Nederlandse mode-identiteit.

Lectorale Rede

Op dinsdag 25 november 2014 om 16.00 uur spreekt prof. dr. H.A.M. Daanen, lector Fashion Research & Technology aan de Hogeschool van Amsterdam, zijn Lectorale Rede uit in de Kohnstammzaal van het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat 2-4 te Amsterdam.

Foto: 3D-virtuele collectie door AMFI-studente Laura Kirchner, fotografie Mathieu van Ek

Journalisten en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom de Lectorale Rede bij te wonen. Neem voor vragen contact op met HvA Persvoorlichting: persvoorlichting@hva.nl / 06 - 2115 64 00 of met prof. dr. Hein Daanen: hein.daanen@tno.nl/ 06- 516 37439. U kunt zich tot 24 november a.s. aanmelden via www.hva.nl/lectoraleredeheindaanen .