Hogeschool van Amsterdam

‘Blessures topsporters kunnen vaker voorkomen worden’

1 mei 2014 13:31 | Afdeling Communicatie

‘Blessures zijn part of the game,’ is een veelgehoorde uitspraak wanneer het om topsport gaat. Niet als het aan lector Sportzorg Janine Stubbe ligt. "Het monitoren van de gezondheid van sporters is cruciaal om blessures te voorkomen en te genezen. Die monitoring kan en moet beter." Dat stelt Stubbe in haar lectorale rede op dinsdag 6 mei 2014 aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Blessures kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de carrière van topsporters. Zo miste voetballer Arjen Robben meer dan 50 interlands door lichamelijke klachten. Schaatser Sven Kramer kon niet voluit gaan op de 10 kilometer tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji en zag het goud aan zich voorbijgaan.

Gegevens vaak niet gekoppeld

Het monitoren van de gezondheid van sporters speelt een cruciale rol bij zowel het voorkomen als behandelen van blessures, betoogt HvA-lector Janine Stubbe. Dat monitoren gebeurt nu door verschillende professionals: de fysiotherapeut en sportarts behandelen de klachten, de trainer houdt bij hoeveel getraind wordt. Maar deze gegevens worden meestal niet gekoppeld door een professional die het geheel beschouwt, stelt Stubbe. Embedded scientists zijn nodig, die met hun voeten op het veld staan, en verbanden leggen tussen verschillende metingen en tests. Pas met zo'n overkoepelende beschouwing wordt het verband duidelijk tussen bepaalde klachten en de hoeveelheid en aard van de trainingen.

Tests kunnen effectiever

Daarnaast worden nu vaak tests ingezet waar bepaalde sporters in hun vakgebied sowieso goed op scoren. Deze tests brengen klachten of overtraining onvoldoende aan het licht. Voor de embedded scientist is daarom ook de rol weggelegd om effectievere tests te ontwikkelen.

Over Janine Stubbe

Dr. Janine Stubbe werkt binnen het lectoraat Sportzorg van de HvA aan sportblessurepreventie in samenwerking met studenten, docenten, onderzoekers, trainers, sportartsen, sportfysiotherapeuten en sporters. Zij is daarnaast senior onderzoeker en coördinator sportonderzoek bij TNO. Stubbe werkt mee aan het creëren van een Centrum voor Topsport in Amsterdam, waar topsport en het monitoren van de gezondheid hand in hand gaan.

De lectorale rede vindt plaats op dinsdag 6 mei, om 16.00 uur in de Kohnstammzaal van het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat 2-4 te Amsterdam. U kunt zich tot 5 mei a.s. aanmelden via www.hva.nl/lectoraleredejaninestubbe .