Hogeschool van Amsterdam

Uitslag Research Battle: 'HvA bewezen partner van de stad'

3 okt 2013 22:11 | Afdeling Communicatie

'De wettelijk vastgestelde ruimte voor een plofkip is, relatief gezien, meer dan die van een kind op een schoolplein', zo stelt docent en onderzoeker Mirka Janssen, winnaar van de prijs voor het beste docentonderzoek tijdens de Research Battle. 'Kinderen bewegen veel te weinig. Overgewicht bij kinderen is een groeiend probleem en in bepaalde wijken in Amsterdam is dat ook nog eens ver boven het landelijke gemiddelde.'

Mirka Janssen won de prijs dankzij een 'overtuigend en krachtig verhaal' over haar succesvol bewezen programma PLAYgrounds om kinderen substantieel meer te laten bewegen. De Research Battle is een jaarlijks terugkerende wedstrijd om het beste onderzoek door docenten en studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Mirka Janssen over de prijs: 'Met de geldprijs van 3500 euro kunnen we weer een aantal scholen op weg helpen. In de toekomst hopen we ook op een structurele subsidie om dit enorme en groeiende probleem structureler te kunnen aanpakken'.

Motorische ontwikkeling van kleuters De prijs voor het beste studentenonderzoek (beloond met 1500 euro) ging vanavond naar HvA-student Antoine de Schipper. Met zijn onderzoek concludeerde hij dat de motoriek van een kleuter veel sneller ontwikkelt onder begeleiding van een gymleraar dan onder begeleiding van een gewone leerkracht. De jury beoordeelde zijn onderzoek 'zeer relevant' en noemde zijn verhaal een 'pleidooi voor het vakmanschap'.

Wiskunde toegankelijk voor blinde studenten HvA-studente Larissa Klaassen won vanavond de publieksprijs (500 euro) met de door haar ontwikkelde brailletekens voor ingewikkelde wiskundige symbolen, waarmee wiskunde ook voor blinden voortaan toegankelijk wordt gemaakt. Haar 'vondst' wordt niet alleen opgenomen in de volgende editie van de screenreader, ondertussen is er ook vanuit de Verenigde Staten serieuze interesse getoond. Larissa over de prijs: 'Ik ben blij met deze uitkomst, maar ik ben vooral heel blij met het feit dat wiskundig onderwijs voortaan wereldwijd ook toegankelijk wordt voor andere studenten met een visuele beperking'.

HvA belangrijke partner van de stad Carolien Gehrels, wethouder in Amsterdam en juryvoorzitter van de Research Battle, classificeert het niveau van de onderzoeken die vanavond in snel tempo werden gepitcht als 'bijzonder hoog'. 'De HvA profileert zich als partner van de stad. Vanavond is dat, met de acht onderzoeken die zijn gepresenteerd, dubbel en dwars bewezen'.

Ellen Jacobs, directeur MKB-Amsterdam en jurylid: 'De uitkomst van deze battle is veelbelovend. Vanavond wordt nogmaals duidelijk dat praktijkonderzoek aan een hogeschool belangrijk is. Relevant voor maatschappelijke problemen en als basis voor nieuwe marktproposities voor het midden- en kleinbedrijf. Voor veel MKB vormt praktijkgericht onderzoek vaak de enige link met de kennissector.'

HvA-rector Huib de Jong: 'Dit zijn fantastische voorbeelden van concrete oplossingen voor belangrijke vraagstukken uit de stad. Vanavond prijzen we onze beste onderzoekers. We zijn blij dat we dat kunnen doen in aanwezigheid van bijna tweehonderd studenten, docenten en lectoren, maar ook in aanwezigheid van belangrijke maatschappelijke vertegenwoordigers, zoals onze wethouder, de voorzitter van de landelijke studentenvertegenwoordiging (ISO) en een belangrijke vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, de directeur van het Amsterdamse MKB'.