Hogeschool van Amsterdam

Beeld van een generatie - Kijk, mijn familie!

13 sep 2013 13:52 | Afdeling Communicatie

De ruim duizend eerstejaarsstudenten van de opleidingen Media, Informatie en Communicatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam hebben hun familie gefotografeerd. Deze foto’s worden van 16 t/m 27 september tentoongesteld in het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam.

De duizend foto's vormen een bonte verzameling familieportretten van Nederlandse gezinnen met een 17-, 18-, 19-jarige. We zien gezinnen die 'gewoon' uit een vader, moeder en twee kinderen bestaan, eenoudergezinnen, samengestelde families, gezinnen met twee moeders of gezinnen zonder ouders. Er zitten foto´s tussen van vakanties in het buitenland, in de achtertuin bij een barbecue, maar ook gewoon thuis op de bank. We zien verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden, maar ook veel dagelijks leven. De duizend foto´s geven samen een compleet beeld van een nieuwe generatie studenten en daarmee tonen de foto's ook een bijzondere dwarsdoorsnede van Nederland in 2013.

Officiële opening

Bij de opening op donderdag 19 september Peter van den Doel, directeur van Spaarnestad Photo , een van de grootste Europese fotoarchieven, over het familieportret als fotografische traditie. Dan zal een vakjury, bestaand uit fotograaf des vaderlands Ilvy Njiokiktjien, fotograaf en docent Frank de Ruiter en Peter van den Doel van Spaarnestad Photo, de 3 beste portretten kiezen. Tot slot interviewt fotograaf en docent Madeleine Groenland de winnaars over hun portret. Ze krijgen een fotoprijs die beschikbaar is gesteld door Hema. Datum: donderdag 19 september. Tijd: 16.15 uur. Locatie: Auditorium, Benno Premselahuis.
Foto: Shannen

Fotoweek

Van 20 t/m 29 september 2013 is het Fotoweek. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels - en ook de Hogeschool van Amsterdam - worden activiteiten in het hele land georganiseerd. Het thema van Fotoweek 2013 is 'Kijk! Mijn Familie'.

Foto-opdracht

Bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie en de opleiding Communicatie worden de mediamakers en communicatiespecialisten van de toekomst opgeleid. Beeld is een belangrijk onderdeel van beide opleidingen. Studenten leren beelden analyseren, zoeken en ook zelf maken. De opdracht voor 'Kijk, mijn familie' is de eerste foto-opdracht voor de eerstejaarsstudenten.

Foto: Anniek Voor iedereen vrij toegankelijk . Openingstijden : ma t/m do: 7.30-19.30 uur / vrij 7.30-18.00 uur Adres: Rhijnspoorplein 1, 1091GC Amsterdam Informatie: Lisette Hilhorst ( e.g.hilhorst@hva.nl ), 020-5951809

Kijk voor meer informatie op www.defotoweek.nl/partneroverzicht/hva .

De Fotoweek HvA is tevens opgenomen in het programma van de Amsterdam Urban Innovation Week waar de Hogeschool van Amsterdam aan meedoet: www.dezwijger.nl/78319/nl/auiw .

Voor iedereen vrij toegankelijk. Locatie: Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1 Openingstijden: ma t/m do: 7.30-19.30 uur / vrij 7.30-18.00 uur (In het weekend is het gebouw gesloten.)

16 t/m 27 september: Tentoonstelling

Circa duizend foto’s (13x18, liggend) van eerstejaarsstudenten en hun families zijn te bezichtigen in het Benno Premselahuis tijdens de reguliere openingstijden. In de entree en het trappenhuis van het gebouw is van de verzamelde familiefoto’s ook een abstract patroon gemaakt. De foto’s zijn tevens te zien op beeldschermen in het gebouw.

19 september: Officiële opening 16.15 uur in het Auditorium

Peter van den Doel, directeur van Spaarnestad Photo, een van de grootste Europese fotoarchieven, vertelt over het familieportret als fotografische traditie. Dan zal een vakjury, bestaand uit fotograaf des vaderlands Ilvy Njiokiktjien, fotograaf en docent Frank de Ruiter en Peter van den Doel de drie beste portretten kiezen. Daarna interviewt Madeleine Groenland, fotograaf en docent HvA, de winnaars over hun portret. Ze krijgen een fotoprijs die beschikbaar is gesteld door HEMA.

25 september: Pop-up studio

Tijdens de Fotoweek verschijnen er overal in Nederland pop-up fotostudio’s. Ook in het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam. In deze studio’s kan iedereen, ook bezoekers, zich laten portretteren door een vakfotograaf.