Hogeschool van Amsterdam

Afstudeeronderzoek HvA-SJD: Treiteraanpak leidt tot sneller ingrijpen bij homodiscriminatie

14 jun 2013 17:25 | Afdeling Communicatie

Intolerantie en pesterijen in de buurt: homo’s en lesbiennes krijgen hier geregeld mee te maken. In Amsterdam is sinds 1 januari 2013 de Treiteraanpak ingegaan, waardoor buurttirannen voortaan uit hun woning kunnen worden gezet. Maar heeft de Treiteraanpak tot nu invloed gehad op de discriminatie van homoseksuelen in de buurt? Natasja Kloosterman, studente Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) aan de Hogeschool van Amsterdam, maakte hier haar afstudeeropdracht van en deed onderzoek onder betrokken Amsterdamse instanties, waaronder een woningcorporatie, Meldpunt Discriminatie Amsterdam, Slachtofferhulp en de Gemeente Amsterdam.

Drie vierdejaars SJD-studenten van de HvA hebben de afgelopen maanden vanuit verschillende invalshoeken aan hun afstudeeronderzoeken rondom het thema homoseksualiteit gewerkt. Op vrijdag 21 juni presenteren zij de resultaten.

Effectiviteit Amsterdamse Treiteraanpak

Studente Natasja Kloosterman onderzocht in hoeverre de Amsterdamse Treiteraanpak effectief is geweest in het tegengaan van discriminatie van homo's. Hoewel het lastig is de resultaten al te meten, omdat de Treiteraanpak kort geleden is ingegaan, blijkt uit Kloostermans interviews met diverse organisaties dat de samenwerking tussen de verschillende instanties bijdraagt aan een sneller ingrijpen bij het pesten. Met name woningcorporaties gaven aan in een eerder stadium te kunnen optreden bij discriminatie van homoseksuelen.

Homoseksualiteit en islam

Natasja Kloosterman onderzocht ook in hoeverre de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening studenten met (homo)discriminatie leert omgaan. Daarnaast heeft zij de zogenaamde coming in binnen de islamitische cultuur onderzocht: de aanpak waarbij homoseksuele jongeren hun coming out vormgeven met respect voor geloof, familie en omgeving, vaak als zij al financieel onafhankelijk zijn.

Presentatie afstudeeronderzoeken SJD op 21 juni </strong> "> Op internationale SJD-dag, vrijdag 21 juni, presenteren de studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van de HvA hun afstudeeronderzoeken van 10.45 tot 11.30 uur. Journalisten zijn van harte welkom bij de presentatie.

Datum: Vrijdag 21 juni Tijd: 10.45-11.30 uur Locatie: James Wattstraat 77-79, Amsterdam