Hogeschool van Amsterdam

HvA-symposium geeft update over E-Discovery in Nederland

26 mei 2011 13:51 | Afdeling Communicatie

De Hogeschool van Amsterdam organiseert op 11 mei 2011 voor de tweede keer een symposium over E-Discovery*. Hiermee geeft het lectoraat E-Discovery van het kenniscentrum CREATE-IT applied research een vervolg aan het geslaagde symposium van vorig jaar.

Professionals uit het bedrijfsleven en de onderzoeks- en onderwijswereld geven tijdens het symposium een update over E-Discovery. Dit jaar komt Jason R. Baron over uit Amerika om een lezing te geven over zijn ervaringen met dit onderwerp en de onvoorstelbare hoeveelheid e-mails van het Witte Huis.

Symposium: E-Discovery in Nederland 2011 11 mei 2011 09.30 - 18.00 uur Auditorium Gebouw Leeuwenburg (naast Amstelstation) Weesperzijde 190, Amsterdam

*E-discovery: digitaal opsporen

We leven in een digitaal tijdperk, waarin informatie- en communicatietechnologieën steeds geavanceerder worden. Ook in de misdaad - denk maar aan de miljardenfraudes van Stanford en Madoff, of aan de vastgoedfraude in Nederland die tegenwoordig regelmatig de kranten haalt als de Klimop-zaak. Het vergaren van bewijsmateriaal voor dit soort vernuftige criminaliteit vereist specifieke, state of the art software. En dat is precies wat E-Discovery biedt. E-Discovery maakt het mogelijk om sporen te ontdekken in elektronisch opgeslagen informatie zoals e-mail en financiële administratie. Digitale sporen worden getraceerd, geanalyseerd en op een speciale manier bewaard en gepresenteerd als wettelijk bewijsmateriaal.

Symposium E-Discovery in Nederland 2011

Een aantal sprekers belicht de kant van de partijen die de diensten op het gebied van E-Discovery afnemen. Zo is er een voordracht van Jason R. Baron (USA), director of Litigation (procesvoering) bij de U.S. National Archives and Records Administration en bekend spreker op het terrein van E-Discovery. Baron is in feite verantwoordelijk voor het conform de wet bewaren van alle e-mails van het Witte Huis, die ook geraadpleegd kunnen worden in 'Congressional investigations'. Als men nu iets wil weten over president Bush, dan is de kans groot dat Baron met E-Discovery aan de slag moet gaan om de juiste informatie te vinden. De manager Juridische Zaken van Heineken, Rob Neijenhof , heeft in zijn functie ook veelvuldig te maken met de technieken omtrent E-Discovery. Hij gaat iets vertellen over hoe het bedrijf Heineken omgaat met E-Discovery en in het bijzonder over e-tools en mededingingsrecht.

Ook de dienstverleners en toezichthouders die gebruikmaken van E-Discovery komen uitgebreid aan het woord. Edwin van Dijk , hoofd Recherche en Inlichtingen bij de NMa, geeft bijvoorbeeld een toelichting op de manier waarop zijn team in de praktijk digitaal rechercheert. Daarnaast geven specialisten van Houthoff Buruma, De Brauw Blackstone Westbroek en Bird&Bird lezingen, waarin zaken aan de orde komen als geavanceerde zoektechnieken, de juridische en praktische aspecten van E-Discovery in mededingingsrecht, en geschillen tussen concurrenten.

Tijdens de pauzes kunnen deelnemers de informatiemarkt bezoeken waar bedrijven laten zien hoe zij E-Discovery technieken in de praktijk brengen. De bedrijven die op deze markt staan zijn: DataExpert, Deloitte, Dutchear, Fox-IT, Infolution, KPMG, PwC, Spinque en ZyLAB.

Het volledige programma met sprekers en de onderwerpen staat op de website: www.create-it.hva.nl/e-discovery .

Aanmelden

Kaarten (inclusief lunch) à €50,-- zijn online te koop. Docenten en studenten krijgen korting en betalen respectievelijk €15,-- en €7,50. Inschrijven kan tot 7 mei 2011 via www.create-it.hva.nl/e-discovery .