Hogeschool van Amsterdam

HvA-lectoren adviseren Brazilië over gehandicaptensport

14 sep 2015 14:46 | Afdeling Communicatie

HvA-lectoren Cees Vervoorn en Marije Baart de la Faille – Deutekom zijn uitgenodigd om de Braziliaanse autoriteiten te adviseren over gehandicaptensport op een bijeenkomst vandaag van het Nederlands Consulaat in Rio.

De Braziliaanse regering heeft een aantal Nederlandse experts uitgenodigd, waaronder HvA-lectoren Cees Vervoorn en Marije Baart de la Faille, om de best practices te delen rond de toegang tot en het verder brengen van gehandicaptensport in de samenleving. De lectoren houden vanmiddag (Braziliaanse tijd) een presentatie hierover bij het Nederlandse Consulaat in Rio, samen met onder andere rolstoeltennisster Esther Vergeer en André Cats, de chef de mission van het Nederlandse Paralympische Team.

Nieuwe wet

De Nederlanders zijn uitgenodigd om twee redenen. Ten eerste vinden in 2016 de Paralympische Spelen plaats in Rio. Daarnaast heeft de Braziliaanse president Wilma Roussef deze zomer een nieuwe wet ondertekend: ‘Inclusie van mensen met een handicap’. Deze wet moet de positie van de circa 50 miljoen Brazilianen met een handicap verbeteren. In de wet is een belangrijke rol weggelegd voor sport, zo worden aanzienlijke investeringen gedaan in het Braziliaans Paralympisch Comité. De overheid gaat zich inspannen om de doelgroep beter te bereiken en de sportdeelname van mensen met een handicap te verhogen. Zo zullen topsporters de komende tijd de favela’s in trekken, om inwoners met een handicap tot sporten aan te moedigen.

Blik op Nederland

‘Brazilië heeft de blik nu duidelijk op Nederland gericht,’ aldus lector Topsport en Onderwijs Cees Vervoorn. ‘We zijn een gidsland als het gaat om gehandicaptensport en paralympische sporters. Zo heeft Nederland reeds vier jaar geleden, als enige land, afgesproken om samen met de olympische/paralympische organisatie in Rio op dit thema op te trekken, in aanloop naar de Spelen van 2016.’

Kinderen met handicap

Marije Baart de la Faille, lector Kracht van Sport bij zowel Inholland als de HvA, presenteert in Rio de eerste resultaten van het Europese SEDY-onderzoeksproject aan de Braziliaanse regeringsmedewerkers. In dit project werkt Baart de La Faille samen met Europese partners om de sportparticipatie van kinderen met een handicap in Europa te vergroten. Zij zal ingaan op internationale kennis rondom de positie van mensen met een handicap. Daarnaast zal zij best practices uit Europa belichten waar het gaat om toegang tot sport voor kinderen met een handicap. Ook zal zij vertellen over de ideeën rondom een nieuwe website. Hierin kunnen kinderen met een handicap of hun ouders hun behoeften aan sport aangeven, en vervolgens vindt een match tussen vraag en aanbod plaats.

‘In Brazilië is het percentage kinderen met een handicap dat toegang heeft tot sport lager dan in Nederland,’ aldus de lector. ‘Hier hebben we bijvoorbeeld het programma Special Heroes. Maar hoewel dit goed werkt, is dat vooral nog gericht op het speciaal onderwijs. Het blijft een uitdaging om ook kinderen met een beperking in het reguliere onderwijs gericht te benaderen met gehandicaptensport.’

Presentaties op het Consulaat

Naast de HvA-lectoren, rolstoeltennisster Esther Vergeer en chef de mission André Cats,  zijn ook Braziliaanse paralympisch sporters bij de bijeenkomst aanwezig. Ook zal een presentatie plaatsvinden over Goalball, een teamsport voor blinde spelers.