Einde aan een jaar niets kopen

14 nov 2011 15:55 | Afdeling Communicatie

Na een jaar lang geen kleding kopen kwam er voor de deelnemers aan de Free Fashion Challenge op vrijdag 11/11 -- de dag van de duurzaamheid -- een einde aan de uitdaging. De Challenge werd voor deelnemers afgesloten met een borrel in de By AMFI store aan het Spui.

De hele week konden AMFI-studenten en deelnemers van The Free Fashion Challenge hun oude kleding komen brengen om er vrijdag iets anders voor uit te zoeken bij de By AMFI-store. Voor oprichtster van de Challenge, Laura de Jong, was het een einde van een lang, dierbaar project. "Het is vandaag wel een bijzondere dag. Een heel jaar tel je de dagen af tot het zover is. Maar voor mij is er toch niet zoveel veranderd." De Jong heeft vandaag nog niets gekocht, en heeft die behoefte ook niet echt. Ze merkt vooral dat haar niet-kopen veel invloed heeft gehad op de mensen die dicht bij haar stonden: "Die zijn ook echt anders gaan nadenken over hoeveel ze kopen en wanneer ze kopen, dus dat is wel heel bijzonder om mee te maken. Dat je echt invloed hebt gehad."

Afvallers

Vorig jaar november begonnen 30 mensen aan de Challenge en daarvan konden er 19 mensen de verleiding van het shoppen weerstaan. Een van de 11 afvallers is Leonie Kootstra. De afgestudeerde AMFI-studente besloot vorig jaar mee te gaan doen aan de Free Fashion Challenge, omdat ze helemaal achter de visie van De Jong staat. "Daarbij vond ik het stiekem ook wel tijd worden dat ik bewuster met shoppen omging, mijn kast puilde echt uit!" aldus Kootstra.

Dat bewust worden is zeker gelukt. "Tijdens dit project merkte ik hoeveel behoefte ik steeds had aan spullen. Spullen die ik niet eens nodig had. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat alles wat ik heb best nog wel wat langer mee kan."

Toch ging het mis bij de 24-jarige. In haar blogs viel al te lezen dat het shopverbod haar niet gemakkelijk afging. Maar toen Kootstra haar eerste baan kreeg na haar afstuderen kon ze de Challenge echt niet meer volhouden. "Ik moest voor mijn gevoel serieus en volwassen overkomen, vooral bij klanten. Dit kon niet met mijn 'studentikoze' kledingkast. Niet dat iemand het zag of dat iemand erover begon, maar ik voelde me zelf niet meer op mijn gemak in die oude kleren."

Kootstra heeft geen spijt van haar beslissing om te stoppen met de Challenge en is ook niet teleurgesteld in zichzelf, want ze is erg veranderd. "Ik merkte al snel dat ik erg veranderd ben in mijn koopgedrag. Zomaar iets kopen zit er niet meer in, alles wordt tien keer overdacht. Ik heb van de Challenge geleerd dat het belangrijk is om bewust om te gaan met je koopgedrag."

The Free Fashion Challenge Part 2

Het verhaal is nog niet af en er is, volgens De Jong, nog veel te leren. Dus in januari komt er een nieuwe Free Fashion Challenge. Ook komen er verhalen van oud-deelnemers, zodat we kunnen lezen hoe de mensen veranderd zijn als de Challenge voorbij is.