Hogeschool van Amsterdam

Werkconferentie Whose crazy idea is it anyway

6 okt 2011 18:00 | Afdeling Communicatie
Op dinsdag 27 september vond de werkconferentie "Whose crazy idea is it anyway" plaats bij de HvA in gebouw Fraijlemaborg. De voornaamste conclusie van deze dag is dat het onderwijs flink op de schop moet. Het onderwijs moet aangepast worden aan de eenentwintigste eeuw, zo luidde het statement. Een van de sprekers die daarvoor pleitte was rector Jet Bussemaker.

'Zonder ambitie geen innovatie. We moeten onze verbeelding gebruiken,' aldus Bussemaker. 'Creatie, innovatie en ambitie: dat is reinventing university.' En dat is de kern van de werkconferentie: het herontdekken en aanpassen van het onderwijs. Volgens de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Alexander Rinnooy Kan, ligt het antwoord in "ondernemend zijn". Rinnooy Kan, die verschillende jaren door de Volkskrant als meest invloedrijke Nederlander werd uitgeroepen, benadrukt het belang van ondernemen. "Het onderwijs moet niet als een onderneming bestuurd worden, maar moet een plek zijn waar studenten worden gestimuleerd om ondernemend te zijn," aldus Kan.

Er waren verschillende meningen over het idee om scholen hun oude, traditionele rol weer terug te laten krijgen. Volgens Parag Khanna 'een absolute nee'. Scholen moeten volgens Khanna niet terug gaan naar het traditionele, maar juist mee veranderen met tijd waarin we leven, de tijd van het internet. 'Een 1.0 school kan niet onderwijzen aan 3.0 kinderen,' zoals oprichter van Education Futures John Moravec het mooi verwoordde.