Actueel: Klimaat

Onderzoek HvA

Of het nu gaat over de obstakels die steden ervaren bij de uitrol van warmtenetten of de vraag hoe inzichten uit de gedragsleer kunnen helpen onze gewoontes aan te passen aan de eisen van een nieuwe tijd: bij tal van overheidsprojecten en private initiatieven rond verduurzaming is de HvA betrokken als onafhankelijk onderzoekspartner.

Volgende week vindt in Egypte de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. In de aanloop daar naartoe staat het onderwerp klimaatverandering andermaal in het middelpunt van de aandacht. De HvA probeert haar steentje bij te dragen. Onder meer door mee te doen aan de energiebesparingscampagne ‘Zet de knop om’. Maar ook in het onderzoek en onderwijs van onze hogeschool spelen duurzaamheid en de strijd tegen klimaatverandering een grote rol.

Duurzaam gedrag bevorderen

Grote industrieën hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering, maar ook op individueel niveau zullen we ons steentje bij moeten dragen. Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad, onderzoekt hoe we te bewegen zijn tot duurzaam gedrag. Wat kan je doen om mensen zover te krijgen dat ze vaker de fiets pakken? Of hoe betrek je Amsterdammers effectief bij het klimaatbeleid van de gemeente?

Klimaatadaptatie

Alle duurzame ambities ten spijt, dat de aarde opwarmt is inmiddels een gegeven en dat heeft directe gevolgen in Nederland. Lector Water in en om Stad Jeroen Kluck doet onderzoek naar hoe steden zich het beste kunnen wapenen tegen extreem weer. Of het nu gaat om zware regenval zoals we vorige zomer in Limburg zagen, of tegen de gevolgen van hittegolven in stedelijk gebied, klimaatadaptatie kan helpen om de publieke omgeving klimaatadaptief in te richten.

Een ander gesprek over klimaatverandering

Lector Visual Methodologies Sabine Niederer werd zelf al eens geciteerd in een klimaatrapport van het IPCC. Zij onderzoekt welke beelden er gebruikt worden in de media als het gaat om klimaatverandering. Dat is van belang, want het zoveelste beeld van een smeltende ijskap is vaak niet genoeg om de urgentie van de problematiek over te brengen. “Eigenlijk is het jammer dat sommige beelden zo dominant zijn,” vindt Niederer. “Ze kunnen namelijk heel erg onze verbeeldingskracht beperken.”

Jeroen Kluck, lector Water in en om de stad -

Beter onderhouden infiltrerende bestrating helpt klimaatdoelstellingen te behalen”

Lees verder

'Lunch met de lector'

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 20 april 2023