City Net Zero

Hitte in de stad: hete hangijzers

Donderdag 27 juni - van 10:00 tot 17:00 uur - OBA

Evenement

Op dinsdag 27 juni organiseren we het symposium 'Hitte in de stad: hete hangijzers'. We nemen je mee in de verschillende HvA-onderzoeken rondom hitte en werpen een blik op de toekomst waarvoor we samen de ontwikkelagenda gaan opstellen. Het symposium vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en start om 10:00 uur.

Hittebril

Neem deel aan verschillende interactieve deelsessies rondom de thema’s gebied, gebouw, gebruiker. Volg bijvoorbeeld een presentatie over koele routes in de openbare ruimte en discussieer over de effectiviteit van type maatregelen. Over de invloed van gebouwkarakteristieken op hitte in de woning en de rol van citizen-science.

Of neem deel aan een thermal-walk en leer door een ‘hitte bril’ te kijken naar de stedelijke inrichting. Het wordt een dag om niet alleen te luisteren, maar ook om te discussiëren, te netwerken én zelf te ervaren.

Programma

09:30 Inloop
10:00 Welkom - Jeroen Kluck, lector Water in en om de stad – Stedelijke Klimaatadaptatie, HvA
10:20 Heet maar bewoonbaar? - Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie, VU
11:15 Deelsessies ronde 1
12:15 Pauze - met (vegan/vegetarische) lunch
13:15 Deelsessies ronde 2
14:30 Deelsessies ronde 3
15:45 Paneldiscussie - De toekomstige hete hangijzers
16:30 Borrel
17:30 Einde

Deelsessies

Er zijn verschillende deelsessies verdeeld over de thema's: Gebied, Gebouw en Gebruiker. Je kunt deelnemen aan drie deelsessies. Het is niet nodig je vooraf aan te melden voor de deelsessies.

DEELSESSIES

Thema: Gebied

Inventariseren en prioriteren van hittemaatregelen in de openbare ruimte en effectieve maatregelen per wijktype; onder andere:

  • De nieuwe hitterichtlijnen voor de aangename koele verblijfsplekken. (Onderzoeksproject: Gezonde en Koele Buitenruimte)
  • Combinatie van meteorologische, sociale en milieu-indicatoren om projectlocaties te identificeren en te prioriteren voor het verminderen van hittestress in stedelijke gebieden (Onderzoeksproject: CoolTowns)
  • Met behulp van de Nederlandse Wijktypen Kaart kun je passende klimaatadaptatie maatregelen identificeren op basis van de ruimtelijke kenmerken van verschillende buurten (Onderzoeksprojecten: Wijktypen & CoolKit)
  • Op welke manier zijn groene ingrepen effectief in het verminderen van hittestress in specifieke wijktypen? (Onderzoeksproject: Klimaateffectief Groen)
  • Thermal Walk: Verken met meetapparatuur de hitte in de omgeving om inzicht te krijgen in de gevoelstemperatuur.

Thema: Gebouw

Het effect van hitte op gebouwen; monitoring woontypes en de ontwikkeling van hittelabels. Onder andere:

  • Aan de hand van temperatuurmetingen, woningsimulaties en enquêtes onderzoeken we op welke manier we onze bestaande woningvoorraad kunnen behoeden tegen hittestress. Denk mee over passende maatregelen voor typisch Nederlandse woonsituaties. (Onderzoeksproject: RAAK Hitte in de Woning)
  • Hittelabel en handreiking voor hitte in de woning (Onderzoeksproject: NKWK Hitte in de woning)

Thema: Gebruiker

De beleving en kwetsbaarheid van bewoners en hen betrekken in onderzoek. Onder andere:

  • Citizen science helpt hittestress in en rondom huizen in beeld te brengen met toegankelijke open-source sensoren waar burgers eenvoudig zowel temperatuur als vochtigheid kunnen meten -- ontdek de gelijkwaardige samenwerking tussen publiek, wetenschap en journalistiek! (Onderzoeksproject: Thermostaat)

Voor wie?

Ben jij een beleidsmaker, professional of iemand die betrokken is bij het thema hitte? Kom dan dinsdag 27 juni naar de OBA - Oosterdokskade 143 (naast Amsterdam CS).

We zien je heel graag op het hittesymposium. Tot dan!

Gepubliceerd door  City Net Zero 30 mei 2023

Datum

Startdatum 27 jun

Tijd

10:00 - 17:00 uur

Locatie

OBA Oosterdok

Oosterdokskade 143

1011 DL Amsterdam