Centre for Financial Innovation

Over het meten van gedragsaspecten in organisaties

Soorten en maten bij het meten van soft control

Artikel

De term soft control wordt gebruikt voor een keur aan sturings- en beheersmaatregelen die organisaties helpen op koers te blijven. Ze hebben vooral betrekking op gedrag en cultuur. Uit ons inventariserend onderzoek blijkt dat er geen eenduidigheid over de definitie van soft control is en al helemaal niet over de manier waarop soft control wordt uitgewerkt.

Hierdoor zijn veel uitwerkingen en meetinstrumenten voor soft control in omloop. In dit artikel vragen we ons af hoe we de kwaliteit van meetinstrumenten voor soft control kunnen beoordelen.

Op basis van een aantal methodologische criteria ontwikkelen we een ordeningskader van deze instrumenten. Hiermee scheppen we helderheid in de fascinerende wereld van sociaalwetenschappelijke meetinstrumenten.

Referentie de Jong, G., & de Graaf, F. J. (2020). Over het meten van gedragsaspecten in organisaties: Soorten en maten bij het meten van soft control. Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie, 94(5/6), 231-241. https://doi.org/10.5117/mab.94.48497
Gepubliceerd door  CAREM 30 juni 2020

Publicatiedatum

jun 2020

Publicaties:

Research database