Centre for Economic Transformation

Terugblik: 15 jaar lectoraat gedifferentieerd Human Resource Management

Voorwoord

De titel van het lectoraat, gedifferentieerd Human Resource Management, is een vreemde combinatie van woorden. Waarom het woord gedifferentieerd? Mensen en menselijke hulpbronnen (human resources) zijn toch immers per definitie verschillend en managementstijlen ook. Kennelijk was de beroepspraktijk in feite eenvormig georiënteerd en was een lectoraat nodig om de verschillen in het vakgebied terug te brengen.

Ik zag het punt als een uitdaging en begon een zoektocht naar hoe in HRM met verschil wordt omgegaan, nam besluiten hoe dat te onderzoeken, welke thema’s daarbij essentieel zijn en wat dat betekent voor het beroepsonderwijs.

Zo kreeg het thema gedifferentieerd HRM een inhoud die paste in de tijdgeest en de kaders die de hogeschool ons bood. Ik beschrijf vijftien jaar gedifferentieerd HRM voor zover ik denk dat het relevant is voor nieuwe inzichten en koerswijzigingen in de toekomst. Onderstaand verhaal is dus geen verslag van wat we doen in het lectoraat maar een reflectie op het overkoepelend thema en op het onderzoek daarnaar zoals dat is vormgegeven in de Faculteit Business en Economie van de<br/>Hogeschool van Amsterdam (HVA).

Referentie Meerman, M. (2019). Terugblik: 15 jaar lectoraat gedifferentieerd Human Resource Management. In M. Meerman (Ed.), Mens&Markt: HRM-Onderzoek op het HBO (pp. 13-50). Eburon.
Gepubliceerd door  CAREM 1 mei 2019

Publicatiedatum

mei 2019

Auteur(s)

Martha Meerman

Publicaties:

Research database