Centre for Economic Transformation

De controller als rebel

Web

Hoewel rebellen en dwarsdenkers irritant worden gevonden, leveren ze boeiende literatuur op. Het is dan ook niet vreemd dat zij het thema van een Boekenweek zijn. Het spannende is niet de houding van de dwarsdenker, maar de reactie van de omgeving. Wordt er geluisterd en het verhaal gelezen, of wordt het bevragende denken als tegendenken weggeduwd? Volgens Gino zijn rebellen juist betrokken bij de organisatie en onmisbaar voor een gezonde bedrijfsvoering.

Rebellen verstevigen het strategische fundament

Rebellen hebben ook een essentiële functie in de organisatie. Rebels denken, zoals Harvard Business School hoogleraar Francesca Gino het presenteert, is het juiste denken voor onbekende en complexe vraagstukken. Conventioneel denken is zeer geschikt voor het voorspelbare, maar voor het onvoorspelbare heb je rebels talent nodig. Dit geldt ook voor controllers. Hoewel toezicht en governance natuurlijk juist om respect voor de regels vragen, is voor secuur toezicht ook creativiteit nodig.

Al is het alleen al voor het herkennen van de creativiteit van anderen. Denk aan de uitspraak dat je het best een dief met een dief vangt. Maar ook het steeds vragen naar het waarom van besluitvorming en registratie is rebelse control. Misschien slaat u eens een zijpad in, maar het zicht op de hoofdweg wordt er duidelijker door.

Referentie Smit, M. (Author). (2020). De controller als rebel. Web publication/site, FM.NL. https://financieel-management.nl/artikelen/-de-controller-als-rebel/
Gepubliceerd door  CAREM 13 maart 2020

Publicatiedatum

mrt 2020

Auteur(s)

Marion Smit

Publicaties:

Research database