Centre for Economic Transformation | CET

Derde prijs voor onderzoek ‘When business meets the Doughnut’

HvA Onderzoek van het Jaar

5 apr 2023 17:39 | Centre for Economic Transformation

Met trots melden we dat het CET project 'When Business meets the Doughnut: exploring what Doughnut Economics means for Business’ de derde prijs heeft ontvangen bij de jaarlijkse verkiezing voor Onderzoek van het Jaar.

Hoe kunnen bedrijven verduurzamen?

In het belang van iedereen moet de economie snel duurzamer en socialer worden. Door één simpele vraag te stellen ‘Wat houdt de donut economie in voor bedrijven?’ ontstond het onderzoeksproject van het CET-DEAL team. Het onderzoek richtte zich op het verkrijgen van inzicht in de mogelijkheden van bedrijven bij het verduurzamen naar een donut economie en het fundamenteel bijdragen aan een betere wereld. Tijdens het onderzoek, deels in de vorm van workshops met een aantal innovatieve bedrijven, is een tool ontworpen die bedrijven inzicht geeft in hun positie binnen de donut-economie: de Donut Tool voor Bedrijven.

Radicale verandering, niet alleen cosmetisch

Lector Willem van Winden, die deel uitmaakte van het CET-team achter het onderzoek: "De noodzaak is hoog, dus de veranderingen moeten radicaler zijn en niet alleen cosmetisch". Hij benadrukt ook het belang van de inspanningen van verschillende partijen om bij te dragen aan de verduurzaming van de economie. "Dat maakt het verschil!", aldus Van Winden.

▼ Bekijk de video over het onderzoek

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

CET samen met DEAL

Het CET werkte voor het onderzoek nauw samen met het Donut Economics Action Lab (DEAL ) en HvA Professor of Practice Kate Raworth. Docenten en studenten werkten het onderzoek uit en testten de ontwikkelde tool, in samenwerking met diverse toekomstgerichte Amsterdamse en internationale bedrijven.