Centre for Economic Transformation | CET

Verrassende aanvulling op de Donuteconomie-theorie

Ontwikkeling op landenniveau: reduce, reorient of rise

Tijdens de HvA Kennisparade gaf Kate Raworth een presententatie over de donuteconomie. Ze verraste de toehoorders met een nieuwe praktische aanvulling op haar economische model. Wat is de status van diverse landen met betrekking tot de donut?

Het donutmodel is een inmiddels breed bekend economisch model. Maar hoe breng je het van theorie naar praktijk? De praktijk vraagt doorlopend om verdieping, bijvoorbeeld toegespitst op bedrijven en andere organsiaties en om nieuwe informatie: waar staan we nu? Raworth gaf op de Kennisparade een uiteenzetting van haar theorie voor de aanwezigen die er nog niet bekend mee zijn, maar gaf daarbij ook waardevolle nieuwe inzichten. Zo liet ze op landenniveau zien welke actie er nodig is: Reduce, Reorient, Rise.

Slide uit presentatie Kate Raworth

Welke ontwikkeling is nodig: Reduce, Reorient of Rise?

De landen die in de Reduce-zone zitten, zouden moeten werken aan vermindering van verbruik om hun consumptieoverschot terug te brengen. De landen die in de Reorient-fase zitten, zouden zich opnieuw moeten herorienteren op hun consumptie en verbruik richting de donuteconomie, en de focus van landen in de Rise fase op transformatie van consumptie naar wat de bevolking nodig heeft.

De slide die Raworth toonde laat in een oogopslag zien wat de status is van een land ten opzichte van de donut. Het toont op een visueel eenvoudige manier hoe de wereld op landenniveau meer in balans kan komen, binnen de grenzen van wat onze planeet aankan en met oog voor de behoefte van alle mensen.

Kennisparade & Kate Raworth als PoP

De Britse econoom Kate Raworth is een van de drie Professors of Practice van de HvA . De Kennisparade is een jaarlijks evenement voor HvA medewerkers rondom kennis in de breedste zin van het woord: onderzoek, kennis vanuit onderzoek terugbrengen in het onderwijs, vernieuwende studentprojecten, nieuwe inzichten met betrekking tot werk en scholing, etcetera.

Bekijk de complete presentatie van Kate Raworth

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Centre for Economic Transformation 22 juli 2023