Centre for Applied Research on Business and Economics

Terugblik Werkconferentie Participatiemoeheid

9 okt 2019 16:29 | Urban Management

Op 3 oktober 2019 stond de Tolhuistuin in het teken van de HvA-Urban Management werkconferentie over Participatiemoeheid.

Opening

Na een energierijke lunch opende Urban Management directeur en lector Stan Majoor de middag. Het thema werd kort toegelicht: we zien de laatste tijd een toenemende vermoeidheid optreden rondom het begrip burgerparticipatie, zowel bij professionals als bij actieve burgers zelf. Wat is hier aan de hand en hoe kunnen we daar mee omgaan?

Het publiek werd opgedeeld in vier groepen waar in bijzijn van de betrokken burger en participatieambtenaar, een bestaande Amsterdamse case van vermoeiende participatie werd geanalyseerd.

Experts

Experts Mario Kieft (Open Universiteit), Christine Bleijenberg (Hogeschool Utrecht), Gijs van Oenen (Erasmus Universiteit) en Lex Veldboer (Hogeschool van Amsterdam), die ieder ook een case bijwoonden, gaven na afloop hun visie op zowel het verschijnsel participatiemoeheid als de bijgewoonde case.

Fotograaf des vaderlands

Er werd niet alleen gepraat. Fotograaf des Vaderlands, Jan-Dirk van den Burg die samen met choreograaf Flavia Faas een wervelende fotoshow rondom inspraakavonden zou presenteren, zag tijdens de doorloop in de ochtend tot zijn grote vreugde ook olifantenpaadjes op het programma staan.

Van den Burg die in 2011 een fotoboek maakte over dit fenomeen, noemde het een dubbelklapper en verwerkte het direct in zijn optreden. Faas danste op inspraakreacties.

Participatieveteraan

De Amsterdamse participatieveteraan Gijs van Deuren maakte het publiek deelgenoot van zijn diepste drijfveren. Aansluitend konden bezoekers in de middag deelnemen aan verschillende workshops over olifantenpaadjes: alternatieve routes om participatiemoeheid te voorkomen dan wel tegen te gaan.

Stripjournalistiek

Aan live-cartoonist Danibal de niet benijdenswaardige opdracht om acht (!) verschillende deelsessies die veelal gelijktijdig plaatsvonden in prenten te vangen en direct erna te presenteren. Stripjournalistiek voor gevorderden.

Foto's: Ivan Nio