Centre for Applied Research on Business and Economics

Terugblik Congres Urban Management

Laboratorium Amsterdam: werken, leren, reflecteren

12 dec 2017 14:10 | Urban Management

Donderdag 23 november 2017 vond het jaarlijkse Urban Management Congres plaats. Amsterdam als laboratorium. Dat is wat de drie fieldlabs van de Hogeschool van Amsterdam en vele partners beogen.

Laaggeletterdheid, schulden, leerachterstanden of extreme wateroverlast: de stad zit vol taaie vraagstukken die om nieuwe aanpakken vragen. Co-creatie en participatie van bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen zijn het uitgangspunt. Maar hoe kom je tot effectieve leeromgevingen tussen partijen? Hoe stimuleer je participatie van belanghebbenden bij complexe vragen? En hoe kun je nieuwe verhoudingen en rolverschuivingen vormgeven?

We begonnen de dag plenair met de keynote speakers: Jean Tillie (decaan HvA faculteit Maatschappij en Recht) en Caroline Nevejan (Chief science officer gemeente Amsterdam).  Aan de hand van een groepsdiscussie, gemodereerd door dagvoorzitter Martien Kuitenbrouwer en met gasten als Max van Engen (Directeur Wonen Gemeente Amsterdam), Alex Straathof (Lector Management voor Cultuurverandering) en adviseur, docent en onderzoeker Hans Vermaak, verkenden we de uitdagingen van werken aan lokale innovatie in fieldlabs.

Hierna kreeg iedereen de gelegenheid om zich aan te sluiten bij een van de werksessies. En daadwerkelijk aan de slag te gaan met stedelijke innovatie in de stad, elk vanuit een ander perspectief.

Aan het einde van de dag keerden we terug om met onze praktijkpartner, bestaande uit Jeroen Jonkers (Sociaal ondernemer), Coby Kroon (voormalig opdrachtgever sociaal Zuid-Oost) Maaike Miedema (Onderzoeksjournalist) en Steven Jongejan (Opleidingsmanager Bestuurskunde HvA) te kijken naar de belangrijkste lessen van het congres.

We sloten de dag af met de presentatie van het boek “Laboratorium Amsterdam: werken, leren, reflecteren”. Tijdens een feestelijke lancering overhandigde mede-auteur Marie Morel het eerste exemplaar aan Judith den Hartogh en Mattew Eelman, twee studenten van de master Urban Management. “Het boek is het resultaat van de manier waarop Urban Management de afgelopen vier jaar in de stad met partners heeft gewerkt aan stedelijke opgaven. Centraal daarin staat steeds een nieuwe verhouding tussen partijen en meer experimentele manieren om vanuit belanghebbenden hier vorm aan te geven”