Centre for Applied Research on Business and Economics

Symposium : Hotel Amsterdam

Toerisme: vloek of een zegen voor Amsterdam?

22 nov 2016 12:00 | Urban Management

Wordt Amsterdam een nieuw Venetië of Barcelona, gaat de binnenstad ten onder aan Airbnb, of zijn toeristen een zegen voor de levendigheid en de economie van Amsterdam? Of is het misschien allemaal waar?

“Toerisme maakt Amsterdam minder sociaal” aldus Carla Hoffschulte van HvA fieldlab Zuidoost. Hoffschulte heeft onderzoek gedaan naar de drukte in de stad en voornamelijk onder bewoners van de 9 straatjes. Ze zit als onderzoeker en bewoner van de binnenstad in het panel tijdens het symposium. Ook zal vanuit de HvA lector Stan Majoor een presentatie geven over experimenteren in de stad.

Hotel Amsterdam

Jaarlijks organiseert OIS een symposium ter gelegenheid van de nieuwe editie van Amsterdam in cijfers. Dit jaar vindt het symposium plaats op donderdag 24 november van 15.00 - 18.00 uur in de OBA. U bent van harte welkom.

Zoals elk jaar staat de presentatie in het teken van een onderwerp dat Amsterdam en de Amsterdammers bezighoudt en dit jaar is dat toerisme. Wordt de stad een nieuw Venetië of Barcelona, gaat de binnenstad ten onder aan Airbnb, of zijn toeristen een zegen voor de levendigheid en de economie van Amsterdam? Of is het misschien allemaal waar?

Tijdens het symposium gaan we in op deze vragen. We beginnen met een factcheck over toerisme waarin we samen met het publiek een aantal waar- en onwaarheden over toerisme aan de orde laten komen. Daarna gaan we in op de relatie tussen toerisme en woningmarkt, economie en de leefbaarheid in de stad. Stan Majoor vervolgt de middag met een beschouwing over de stad als experiment. Daarna praten we met Amsterdammers over hun dagelijkse ervaringen met toerisme. De middag wordt besloten met een reflectie van Floor Milikowski.

14.30 uur   Ontvangst
15.00 uur   Opening door Berent Daan, directeur OIS
15.10 uur   Toerisme: feiten en fabels, Tanja Fedorova
15.25 uur   Gevolgen voor de stad, Hester Booi, Rogier van der Groep en Jessie Bakens
15.45 uur   De stad als experiment, Stan Majoor
16.15 uur   In gesprek met Amsterdammers
16.40 uur   Reflectie, Floor Milikowski
16.55 uur   Uitreiking 'Amsterdam in cijfers 2016' met aansluitend borrel

OBA, theaterzaal
Oosterdokskade 143, Amsterdam.

Over de sprekers

Tanja Fedorova, Hester Booi, Rogier van der Groep en Jessie Bakens zijn onderzoeker bij OIS. Tanja is statistica en houdt zich o.a. bezig met toerisme. Hester is geograaf en verantwoordelijk voor het woningmarktonderzoek van OIS. Rogier is sociaal-geograaf en o.a. verantwoordelijk voor onderzoek naar de detailhandel. Jessie is econoom, recent promoveerde zij op een proefschrift over de invloed van etnische diversiteit op steden.

Stan Majoor is lector Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken en wetenschappelijk directeur van het Speerpunt Urban Management bij de Hogeschool van Amsterdam. Op 4 oktober 2016 sprak hij zijn lectorale rede uit in het Kohnstammhuis te Amsterdam. In zijn onderzoek richt hij zich op grootschalige ontwikkelingsprojecten, institutionele en communicatieve benaderingen van planning en verstedelijking.

Floor Milikowski is onderzoeksjournalist en programmamaker, met speciale aandacht voor stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling en Amsterdam in het bijzonder. Ze schreef een aantal artikelen voor De Groene Amsterdammer. Nu werkt zij aan een serie onderzoeksartikelen 'Van wie is de stad?' eveneens voor De Groene Amsterdammer. Hierin gaat Floor op zoek naar het ware verhaal achter de toenemende druk op de stad.

U kunt zich aanmelden via het inschrijfformulier.