Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

‘Sociale contacten met buren’ zeer belangrijk

Onderzoek onder bewoners tijdens Slotermeer Gezondheidsfestival binnen fieldlab Nieuw-West

12 nov 2015 11:26 | Urban Management

Het fieldlabproject uit Nieuw-West ‘Kijk! een gezonde wijk’ was onlangs op het Slotermeer Gezondheidsfestival vertegenwoordigd door Lea den Broeder (HvA, DBSV) , Elise van Kempen (RIVM) en Nazli Cila (HvA DMCI). Speciaal voor het festival waren vier mooie posters ontworpen elk met een ander thema: gezonde buren, burencontact en veiligheid, de gezonde buurt en voorzieningen. Deze thema’s waren gebaseerd op data afkomstig van wijkscans met wijkbewoners in Slotermeer die afgelopen voorjaar binnen ons project plaatsvonden.

Onderzoek Kijk een Gezonde Wijk! op Slotermeer Gezondheidsfestival

Aan bezoekers van het festival werd gevraagd om te stemmen op de poster met het thema dat volgens hen het meest belangrijk was. Op elke poster stond kort uitgelegd welke onderwerpen bij elk  thema hoorden zodat mensen hun keuze konden maken. Uiteindelijk hebben 68 mensen hun stem uitgebracht. De poster ‘burencontact en veiligheid’ kreeg de meeste stemmen waardoor opnieuw duidelijk werd dat bewoners sociale contacten met buren en andere bewoners zeer belangrijk vinden.

Daarnaast testte Nazli Cila (HvA, DMCI) de gebruiksvriendelijkheid van de demo versie van onze Kijk! wijkschouw app met ongeveer 10 belangstellende bewoners. Ze konden diverse functies die in de definitieve app komen alvast bekijken. Bijvoorbeeld het creëren van een account, het uitvoeren van een meting, het verdienen van punten en bekijken wie de meeste punten verdiend heeft. Bewoners  waren zeer geïnteresseerd en wilden graag weten wanneer ze de definitieve app zelf op hun mobieltje kunnen downloaden. Momenteel wordt daar nog hard aan gewerkt en dus moeten de bewoners nog even geduld hebben!

Slotermeer Gezondheidsfestival

Op zaterdag 31 oktober vond voor de tweede keer het Slotermeer Gezondheidsfestival plaats in het huis van de wijk te Slotermeer. Alle wijkbewoners waren welkom om deel te nemen aan leuke workshops en demonstraties passend bij het thema gezondheid. De dag werd feestelijk geopend met rapper Rivelino waarna er diverse activiteiten te doen waren zoals een gezondheidsquiz, lachworkshop, markt met informatie kraampjes over lichamelijke en geestelijke gezondheid en het proeven van gezonde hapjes.

Ambassadeurs van project  ‘Gezond Slotermeer’ waren ook aanwezig en vertelden over hun ervaringen en bevindingen. Deze actieve wijkbewoners zijn de afgelopen maanden opgeleid om met buurtgenoten, vrienden en kennissen in gesprek te gaan over gezondheid en mensen inzicht te geven in wat je zelf aan je gezondheid kan doen. Ze een ontvingen officieel certificaat van stadsdeel wethouder Erik Bobeldijk en GGD Amsterdam directeur Paul van der Velpen. Deze ambassadeurs hebben ook in ons project een belangrijke rol gespeeld omdat zij wijkbewoners geworven hebben voor activiteiten binnen ons project.  

 

Meer informatie over fieldlab Nieuw-West en project Kijk! Een gezonde wijk