Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

Studenten verzamelen 232 faal- en herstartverhalen ondernemers

7 mrt 2019 15:49 | Ondernemerschap

Derdejaars studenten van de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de verzameling faal- en herstartverhalen van ondernemers met 118 verhalen uitgebreid. Zij werken op deze manier mee aan de database van onderzoeksproject Fenix, die nu 232 ondernemersverhalen telt.

Fenix is onderdeel van het onderzoeksprogramma Failure & Recovery van het lectoraat Entrepreneurship. Het project zorgt ervoor dat ervaringen van ondernemers die falen en weer opstaan en de lessen die hieruit worden getrokken hun weg vinden in onderwijsmateriaal en beleid.

Studenten werken aan onderzoeksvaardigheden en vullen de database 

De studenten volgen de specialisatie Mediaondernemerschap en Mediaconcepten. Eerder verzamelden tweedejaars studenten Commerciƫle Economie al de eerste 115 faal- en herstartverhalen van ondernemers.

Aan de hand van de database van verhalen willen de onderzoekers van het lectoraat patronen beschrijven die ondernemers en het werkveld om hen heen helpen. HvA-studenten zijn betrokken bij het dataverzamelingsproces. Zij krijgen door de interviews die ze afnemen inzicht in ondernemerschap en leren onderzoeksvaardigheden als interviewen en transcriberen.

Onderzoeksproject Fenix is genoemd naar de feniks, een fabeldier uit de Griekse mythologie, waarvan de Grieken geloofden dat deze in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Veel ondernemers die met tegenslagen te maken hebben of hebben gehad, vinden weer de weg omhoog.