Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

Nieuw kapitaal voor stichtingen en verenigingen moet niet alleen van private financiers komen

Artikel

De Stichting Dienstverlening Serviceflats haalde vorige week de krantenkoppen omdat zij serviceflats ten koste van bewoners te goedkoop zou proberen te verkopen aan investeerders. Het is slechts het topje van de ijsberg.

Nederland weet zich geen raad met zijn maatschappelijk kapitaal. In Nederland zit relatief veel kapitaal in stichtingen en verenigingen. Zo is het meeste vastgoed van scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen eigendom van een stichting. maar ook woningbouwcorporaties, onderlinge verzekeraars en coöperaties zijn vaak eigendom van een stichting. Grote ondernemingen als Achmea en Rabobank hebben als uiteindelijke eigenaar vaak een not-for-profitinstelling. Interessant is dat dit kapitaal vaak ‘in de dode hand is’, wat in feite wil zeggen dat de organisaties van niemand zijn. Als het doel van de organisatie vervalt, valt het kapitaal in zulke gevallen toe aan de Staat, aan ons allen als Nederlandse burgers.

Referentie Graaf, F.J. de (20 januari 2014). Nieuw kapitaal voor stichtingen en verenigingen moet niet alleen van private financiers komen. Het Financieel Dagblad
Gepubliceerd door  CAREM 20 januari 2014

Publicatiedatum

jan 2014

Auteur(s)


Publicaties: