Hogeschool van Amsterdam

Centre for Applied Research on Business and Economics

Diversiteit in het opleidingsteam

Een studie naar gebruik van diversiteit en de effecten

Artikel

Dit artikel probeert een antwoord te geven op de vraag in hoeverre in de onderwijspraktijk in het hoger beroepsonderwijs gebruik wordt gemaakt van diversiteit in het docententeam. De vraagstelling is ingegeven door onderzoek naar de effecten van diversiteit in teams op het team functioneren.

Onderzoekers van het lectoraat gedifferenteerd HRM hebben 25 docententeams gesproken binnen twee hogescholen in de Randstad. De teams gaven zich vrijwillig op om mee te doen met het onderzoek. Het doel van het gesprek was met elkaar van gedachten te wisselen over een urgent probleem in de onderwijspraktijk van het team.
In de gesprekken bleek dat docenten weinig gebruik maken van de diversiteit en de specifieke inbreng van de eigen collega's in het team. Het onderzoek leert dat de organisatie van opleidingsteams (het teamfunctioneren) effect heeft op het gebruik maken van diversiteit. Hechte teams, teams die bestaan uit informele (sub)team en teams die bestaan uit losse individuen gaan op een verschillende manier om met diversiteit in het team. Dit inzicht voegt kennis toe aan de literatuur over het gebruik van diversiteit in teams en is van belang om de impact van (sub)teams in het hoger onderwijs te begrijpen.

Referentie

Meerman, M., Ballafkih, H., & Middelkoop, D. van. (2015). Diversiteit in het opleidingsteam: Een studie naar het gebruik van diversiteit en de effecten. Tijdschrift Voor Hoger Onderwijs, 33(3), 39-53.

Gepubliceerd door  CAREM 1 september 2015

Publicatiedatum

sep 2015

Auteur(s)

Martha Meerman