Hogeschool van Amsterdam

BOOT

Studenten HvA stimuleren duurzaam gedrag bewoners Indische Buurt

3 jul 2019 14:25 | HvA in de Stad

Hoe stimuleer je een circulaire buurt? En hoe help je mensen die onder inkomensgrens zitten duurzame keuzes te maken die gunstig zijn voor hun portemonnee en voor hun omgeving? Studenten van de HvA gingen samen met deelnemers van het buurtinitiatief Samen Vooruit op onderzoek uit.

Buurtinitiatieven verzamelen

Twee studenten van de Oslo and Akershus University College of Applied Sciences hebben van april tot juni een stage gedaan bij BOOT en meegedraaid in alle activiteiten. Met de bewoners speelden zij een duurzaamheidsspel, waarin je kennis over het scheiden van afval kunt testen. Ook ontwikkelden ze met de bewoners duurzame initiatieven als de Give-box, waarin je spullen als verzorgingsproducten, boeken, kleine dingen voor in huis en langer houdbare voedingsmiddelen weg kon geven aan een ander en het Weggeef Kledingrek. Het was voor de studenten een mooie manier om met bewoners in gesprek te komen over waarom je doorgeven belangrijk vindt. De locatie zelf werd met het ruilen en weggeven een circulaire plek.

Duurzaamheid als connectie

Drie studenten van de minor Human Rights gingen in een team met de twee Noorse studenten aan de slag met communityvorming rond het thema duurzaamheid in de buurt. Zij werkten hierin samen met buurtbewoner en opdrachtgever Tim Doornewaard en kregen geld van de gemeente om het project uit te voeren. Doel van de opdracht was om krachten uit buurt bij elkaar te krijgen op het Indische Buurt Festival op 15 juni 2019. Met een ‘dialoogtafel’ onderzochten ze welke initiatieven ze konden laten zien op het festival en wie in de buurt is al bezig met duurzaamheid. De studenten ondervonden dat duurzaamheid niet per se taal gebonden is, maar dat het juist kan werken als een connectie.

Misverstanden over duurzaamheid

In het buurtcafé Tuuskomme organiseerden de minorstudenten een pubkwis. Hierin werden veel misverstanden over duurzaamheid aangekaart en werd het thema duurzaamheid ook wat luchtiger gemaakt. Uit gesprekken met bewoners op straat kwam naar voren dat de bewoners duurzaamheid wel belangrijk vonden, maar vaak niet weten hoe ze er mee aan de slag kunnen gaan. Ze vonden het vaak ingewikkeld, er zijn veel regels. In de pubkwis kwamen alle onderwerpen aan bod in de vorm van liedjes en films over hoe je beter voor de aarde kunt zorgen. De pubkwis leverde een leuke mix aan buurtbewoners op en de winnaar kreeg de rekening van zijn of haar tafel vergoed.

Energierekening omlaag

Studenten van de minor Financieel Advies en Ondersteuning verzorgen elk jaar een spreekuur voor de wijk. Zij merken de uitgaven van mensen met schulden soms naar hoge energierekeningen gaan. Zij adviseren bewoners hoe je je energierekening omlaag kunt krijgen door energie te besparen in je huis.

Duurzaam gedrag stimuleren

Student Ilker Yayla van Toegepaste Psychologie deed zijn afstudeeronderzoek naar hoe je gedragsverandering rond een circulaire buurt kunt stimuleren. Stagiair Lars van Scheppingen van Toegepaste Psychologie onderzocht bij ondernemers in de Javastraat hoe zij gezamenlijk voedselverspilling aan kunnen pakken.

Studenten van de minor Financieel Advies en Ondersteuning hebben handleiding gemaakt voor maatschappelijke organisatie Civic, die graag in eenvoudige taal aan doelgroep duidelijk willen maken wat voor keuzes je in huis kunt maken om te besparen en duurzamer te leven. Het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad zit met Samen Vooruit om de tafel om te kijken hoe zij kunnen samenwerken rond het klimaatakkoord van de stad.

Ook een praktijkopdracht over duurzaamheid?

Zoek jij een ook praktijkopdracht over duurzaamheid in Oost of op andere plekken in de stad? Neem contact op met Hannah Simonse, coördinator BOOT, s.simonse@hva.nl.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Video project Duurzaamheid in de Indische Buurt