HvA Bibliotheek

Heks! Heks! Heks!

Boekenclub special đź“š met auteur Jente Posthuma

Evenement

Tijdens deze editie van de boekenclub bespreken we samen met schrijfster Jente Posthuma haar nieuwe boek Heks! Heks! Heks! Haar boek gaat over de stereotiepe manier waarop vrouwen in oude sagen en volksverhalen werden neergezet. Lees mee (maar 128 pagina’s) en stel Jente al je vragen op 7 juni.

Heks! Heks! Heks!

Wie zijn de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken? Vaak zijn het lelijke, oude heksen die orgiën houden met de duivel, óf tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben. Door dit soort verhalen steeds opnieuw te vertellen hebben deze stereotypen zich in ons collectieve geheugen genesteld en diepe sporen in onze samenleving nagelaten. Die krijgen we er alleen maar uit door er andere verhalen tegenover te zetten.

Op een eigenzinnige en vaak geestige manier laat Posthuma zien wie de vrouwen uit de sagen werkelijk waren: geen monsters of heiligen, maar seksuele wezens – op leeftijd – met een eigen wil, een rijk innerlijk leven en tegenstrijdige eigenschappen. Net echte mensen dus.

Lees je mee?

Lees je het boek mee van tevoren? Leuk! Koop het boek in de winkel, leen het van de bibliotheek of wissel uit met vrienden. Geen tijd om het boek te lezen maar wel benieuwd naar het interview met Jente, ook geen probleem. Meld je aan via onderstaand formulier en kom 7 juni langs bij FLOOR. Jente neemt een stapeltje boeken mee tijdens het evenement dus je kunt ook live nog een exemplaar aanschaffen.

Programma

  • 16:15 – 16:30 Inloop
  • 16:30 – 17:30 Programma
  • 17:30 – 18:30 Borrel

Over Jente Posthuma

Jente Posthuma debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling, waarvoor ze drie prijsnominaties ontving. Haar tweede roman Waar ik liever niet aan denk (2020) stond op de shortlist van de European Union Prize for Literature en werd vertaald in het Engels, Spaans en Bulgaars. Haar nieuwste boek Heks! Heks! Heks! (2023) is een geestige hervertelling van drie Nederlandse sagen. “Smakelijke, feministische sprookjes”aldus de VPRO Gids.

Over Aalt Prins

Aalt Prins is docent aan de Hogeschool van Amsterdam waar hij studenten opleidt die leraar Nederlands willen worden. Ook schreef hij mee aan een boek over de didactiek van jeugdliteratuur. Samen met FLOOR organiseert Aalt al jaren het HvA-Poëziefestival en sinds twee jaar begeleidt hij de HvA-Boekenclub. Voor je het weet geeft hij je een boekentip; je kunt hem gerust omschrijven als een leesbemoeial.

De HvA Boekenclub is een initiatief van FLOOR en de HvA Bibliotheek.

Gepubliceerd door  FLOOR 16 mei 2023

Datum

Startdatum 07 jun

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955