HvA Bibliotheek

Misschien zie je haar vaak alleen

Journalistiek theater over seksuele uitbuiting van vrouwen + nagesprek

Evenement

Negen op de tien meisjes die slachtoffer zijn van uitbuiting komen niet in beeld van politie en hulpverlening, blijkt uit onderzoek. Seksuele uitbuiting begint vaak online; slachtoffers worden bijvoorbeeld gechanteerd en onder druk gezet met naaktfoto’s – of video’s die in handen van mensenhandelaren terechtkomen. Door sociale media gaat uitbuiting de laatste jaren steeds sneller, zeggen experts. Een slachtoffer kan binnen 24 uur na het eerste online contact al tot seks worden gedwongen.

We starten met een theatervoorstelling van De Balie Live Journalism, gebaseerd op gesprekken met vrouwen die uitbuiting meemaakten en de mensen en instanties om hen heen. Je leeft mee met de verhalen van Amsterdammers die proberen vrouwenuitbuiting een halt toe te roepen, van jeugdwerker tot huisarts en van politieagent tot docent. Allemaal stuiten ze op obstakels: een gebrek aan geschikte opvangplekken, slachtoffers die bang zijn om aangifte te doen en hulpverleners die de signalen niet goed herkennen.

Na de voorstelling vindt er een gesprek plaats. Hoe zorgen we dat er meer vrouwen die slachtoffer zijn geworden van uitbuiting op de radar komen? En hoe helpen we hen structureel te ontsnappen uit de wereld van drugs, geweld en gedwongen seks? Hoe bouwen ze daarna hun leven opnieuw op?

🗓️ Woensdag 14 juni 2023

⏱️ 16.30 – 17.30 uur

📍 FLOOR | Wibautstraat 3B - Amsterdam

🫱🏽‍🫲🏼 De Balie X FLOOR

Achtergrond

Tot en met juni 2023 doet de onderzoeksredactie Live Journalism samen met AT5 onderzoek naar vrouwenuitbuiting in Amsterdam. Ze brengen deze wereld in kaart door met slachtoffers, hulpverleners, beleidsmakers, docenten, experts en ouders in gesprek te gaan. Deze waargebeurde verhalen verwerkt theatermaker Jelle Zijlstra in een meeslepende theatervoorstelling.

Credits

Onderzoek en concept: Zara Toksöz, Monique Hindriks, Katarina Schul, Karlijn Saris

Regie: Jelle Zijlstra

Afbeelding door Soragrit Wongsa op Unsplash

Gepubliceerd door  FLOOR 23 mei 2023

Datum

Startdatum 14 jun

Tijd

16:30 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955