HvA Bibliotheek

HvA Filmclub #3 🎬 Jolene

Nagesprek met regisseur Elza Jo Tratlehner en hoofdpersonage Jolene 

Evenement

Film lovers opgelet: FLOOR heeft een eigen filmclub! Vier keer per jaar selecteren we een mooie, spannende of eye-opening film van een jonge Nederlandse maker. Na afloop is er een nagesprek met de betrokkenen bij het maken van de film, zo krijg je ook een kijkje achter de schermen. Dus pak een drankje en wat popcorn, plof neer op een van onze zitzakken en geniet!  

Dit keer de rauwe en eerlijke documentaire ‘Jolene’. Alles in het leven van Jolene is heftig, ze leeft op chaos en adrenaline. Ze werkt ‘s nachts achter de bar in een stripclub, kreeg op haar zestiende haar eerste kind, en vier jaar later, van een andere man, haar tweede. Daarnaast is Jolene fervent Ajax-aanhanger, als een van de weinige vrouwen staat ze vooraan bij de F-side. Ze is nooit bang en zet nooit een stap terug.

Jolene wordt geboren met een moeder die net afgekickt is, een vader die heel verslaafd is en die ze nooit heeft gekend. Wel komt er een nieuwe vader in haar leven: haar moeder trouwt met Keith Bakker, op dat moment nog verslaafd, de later als ervaringsdeskundige, van tv bekende hulpverlener en motivator. Maar ook hij verdwijnt op een dag weer uit het leven van Jolene, net zo plotseling als hij gekomen was. Hunkerend naar de liefde van een vaderfiguur belandt ze van de ene destructieve relatie in de andere, nog slechtere relatie. Jolene is agressief, en de honger naar adrenaline lijkt nooit gestild te kunnen worden. Maar ze wil zichzelf niet ten gronde richten en besluit zich in te schrijven voor een opleiding Psychologie aan de HvA. Tot haar grote verbazing wordt ze ingeloot, en ze besluit alles op alles te zetten om haar diploma te halen.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Kijkje achter de schermen

Benieuwd naar een kijkje achter de schermen? Na afloop gaat moderator Lola Bessa in gesprek met de regisseur en het hoofdpersonage.

Jolene (hoofdpersonage)

Jolene is een vrouw die haar geld verdient met werken achter de bar in een stripclub, die voetbalhooligans haar familie noemt en die keuzes heeft gemaakt die haar nog steeds achtervolgen. Maar ze heeft een plan.

Elza Jo Tratlehner (regisseur)

Elza Jo van Reenen is een inmiddels gevestigde fotograaf en afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van de Kunsten in Den Haag. Ze is bekend om haar leuke en eclectische fotografie, tot ver buiten de grenzen van Nederland. Door de jaren heen heeft Elza Jo gewerkt voor merken zoals Swarovski, H&M, Nike, Converse, MTV, Levi’s en heeft een groot aantal toonaangevende volgers van haar werk kunnen werven in de muziek- en modeindustrie.

Kijkend naar Elza Jo’s fotografische stijl en rauwe benadering kon iedereen haar volgende zet wel raden: een stap wagen in de documentairewereld. Bekend om haar baldadige, explosieve en unieke stijl weet Elza Jo verhalen te vertellen, geheel op haar eigen manier, wat allemaal onderdeel uitmaakt van de speciale energie die haar werk uitstraalt.

Lola Bessa (moderator)

Lola Bessa studeert Creative Business aan de faculteit Digital Media and Creative Industries van de Hogeschool van Amsterdam. Binnen de studie heeft zij zich vooral gericht op journalistiek en storytelling. Lola heeft ervaring opgedaan met spreken in het openbaar toen ze lid was van de universitaire Centrale Medezeggenschapsraad en is lid van de FLOOR Denktank.

Gepubliceerd door  FLOOR 30 maart 2023

Datum

Startdatum 20 apr

Tijd

16:00 - 17:30 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955