HvA Bibliotheek

Kunst: voor wie?

Panelgesprek + korte filmvertoning

Evenement

Tijdens ‘KUNST: VOOR WIE?’ gaan we in gesprek over wie de verhalen nu vertellen en of het mogelijk is om de kunstwereld een inclusievere plek te maken. Hoe kunnen we musea dekoloniseren? Aan de hand van een panelgesprek en een korte filmvertoning met onder andere Mirjam Linschooten gaan we op deze en nog veel meer vragen in.

📆 Donderdag 12 oktober 2023

⏱️ 17.30 – 19.00 + borrel

📍Wibautstraat 3B - Amsterdam

💰 Gratis toegang

♿️ Rolstoelvriendelijk

🤝‍ SESI Community Center x FLOOR

Mirjam Linschooten

Over de sprekers

Mirjam Linschooten

Mirjam Linschooten is beeldend kunstenaar en onderzoeker. Ze voltooide haar Master aan de Dutch Art Institute en haar Bachelor aan de Gerrit Rietveld Academie. Linschooten’s werk wordt internationaal vertoond, waaronder bij De Appel (Amsterdam), Cemeti (Yogyakarta), AGO (Toronto), Het Wilde Weten (Rotterdam), Van Abbemuseum (Eindhoven), Vicki Myhren Gallery (Denver), the Contemporary Art Gallery (Vancouver), Trankat (Tétouan), Artellewa (Cairo) en Sanat LImani (Istanbul).

Samra Asmellash

Samra Asmellash heeft Sociologie gestudeerd en is werkzaam in de culturele sector. Na programma’s gemaakt te hebben bij Amerpodia en projecten gedraaid te hebben bij OSCAM, is ze nu werkzaam als projectmanager bij Museumnacht Amsterdam.

Rachad Debdoubi

Rachad Debdoubi is een woordkunstenaar die eerst begon te schrijven als een vorm van therapie. Niet lang daarna werd hij gevraagd om op podia zijn kunst te delen in de vorm van proza, spoken word en poëzie. Over de jaren heen heeft hij verscheidene media gehad om op te treden zoals NPO, BNN, festivals en voor organisaties. Hij snijdt in onderwerpen als mental health, sociaal-maatschappelijke problematiek die hij probeert over te brengen met de rust in zijn stem.

Samra Asmellash

Rachad Debdoubi

Over de film The Museum Visits a Therapist

Tijdens de 20e eeuw heeft het Tropenmuseum in Amsterdam wereldwijd meer dan 150.000 objecten verzameld uit toenmalige koloniën. Vandaag de dag worden deze voorwerpen minutieus gepoetst, zorgvuldig afgestoft en keurig geordend, op haast obsessieve wijze. Dit lijkt te duiden op een onderliggende spanning, als symptoom van ongemak met dit verleden. Kunstenaars Mirjam Linschooten en Sameer Farooq hebben gedurende vier jaar onderzoek gedaan naar de verzamelgeschiedenis van het Tropenmuseum en de hedendaagse omgang met de collectie. Met een focus op restitutie en herstel, vraagt de film: Wat als het museum in therapie zou gaan?

The Museum Visits a Therapist onderzoekt hoe de collectie van het Tropenmuseum mede gevormd is door een mix van religie, handel en geweld, en zet aan tot nadenken over nieuwe vormen van herstel en erkenning voor dit verleden.

Gepubliceerd door  FLOOR 2 oktober 2023

Datum

Startdatum 12 okt

Tijd

17:30 - 19:00 uur

Locatie

FLOOR

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955