RefWorks

RefWorks is een handige tool voor het maken van bronvermeldingen.

Per 1 juli 2022 biedt de Bibliotheek geen RefWorks meer aan. Tot die tijd kun je uiteraard gebruik blijven maken van deze citatietool en profiteren van alle gemakken die het programma biedt. Wanneer je al met RefWorks werkt, zorg er dan voor dat je vóór 1 juli 2022 overstapt naar een ander programma zodat je referenties bewaard blijven. De informatiespecialisten van de bibliotheek helpen je hier graag bij.

• Je kunt tot 1 juli 2022 gebruik blijven maken van RefWorks zoals je gewend bent.
  • Per 1 juli 2022 heb je geen toegang meer tot RefWorks en jouw referenties.
  • Wil je na 1 juli 2022 nog bij je referenties kunnen? Exporteer deze dan naar een ander (gratis) citatieprogramma, zoals Mendeley of Zotero.
  • Met enkele handelingen kun je je folderstructuur overnemen in de andere citatieprogramma's. Maar er zijn ook onderdelen die je niet kunt exporteren:
    • Attachments (fulltext)
    • Tags
    • Notes
  • Documenten waarin je al met RefWorks hebt gewerkt, zijn niet compatibel met andere programma’s. Er zijn twee opties:
    • Je rondt eerst je document af en stapt daarna pas over op een ander citatieprogramma, zoals Mendeley of Zotero.
    • Je verwijdert de RefWorks Field Codes en slaat het document onder een andere naam op. Daarna kun je vanuit een ander programma de referenties opnieuw invoegen (= de platte referenties vervangen) en nieuwe referenties aanvullen.

Wat kun je met RefWorks?

RefWorks is een online tool waarmee je makkelijk je bronnen kunt beheren en verwerken in je paper. Dat kan je veel tijd besparen. Met RefWorks kun je:

• bronverwijzingen (referenties) opslaan en organiseren
  • full text bestanden importeren, ook van je eigen computer
  • verwijzingen integreren in MS Word (Windows en Mac) of Google Docs
  • bronnen in je paper verwerken volgens APA of een andere citatiestijl
  • bronnen delen en samenwerken

Hoe werkt het?

Bekijk de videotutorial.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende manieren om referenties en full text aan jouw RefWorks-account toe te voegen. Veel grote databanken, catalogi en Google Scholar hebben een Direct Export to RefWorks functie waarmee je in enkele klikken je referentie naar RefWorks exporteert.

Met Save to RefWorks kun je referenties uit vele databanken en van talrijke websites in een handomdraai in je RefWorks-account importeren.
Heb je al bestanden op je computer staan? Je kunt deze makkelijk aan je RefWorks-collectie toevoegen.

Meer informatie

Je kunt referenties en de bronnenlijst met de RefWorks Add-on direct in je Microsoft Word document invoegen. Er is ook een Add-on voor Google Docs. Als je alleen een bronnenlijst wilt maken kan dat direct in RefWorks.

Handleidingen:

Werk je op een HvA-computer? Installeer dan Write-N-Cite via het HvA Software Center.
Als je MS Word gebruikt via de Citrix server of apps2.hva.nl hoef je niets te installeren, Write-N-Cite is dan al standaard in Word geïnstalleerd.

Op je privé-computer:

• Gebruik je MS Word 2013 of ouder (Windows of Mac)? Installeer dan Write-N-Cite vanuit je RefWorks-account > Tools.
  • Voor MS Word 2016 (Windows of Mac) installeer je RefWorks Citation Manager vanuit Microsoft Store in Word.
    Helaas is het in de studentenversies van Office/Word 365 vaak niet mogelijk om iets uit Microsoft Store te installeren. In dat geval kun je via apps.hva.nl met Word werken, daarin iis Write-N-Cite al geïnstalleerd.
  • Ook voor Google Docs is er een Add-on.

Handleidingen:

Elke keer dat je vanuit MS Word inlogt in RefWorks synchroniseren Word en RefWorks automatisch. Als je tussendoor referenties aan RefWorks toevoegt, klik in Word op Sync My Database om te synchroniseren. In Google Docs gebeurt het synchroniseren automatisch.

Er zijn verschillende manieren om samen te werken als je RefWorks gebruikt. Je kunt folders delen (pdf) met andere RefWorks gebruikers of met de hele HvA, of samenwerken aan één document (pdf).

Kom je er niet uit met deze informatie en handleidingen? Neem dan contact op met de informatiespecialist voor je opleiding.

Op de website van RefWorks vind je Engelstalige handleidingen, hulp en informatie over de nieuwste ontwikkelingen. Er is ook een Refworks YouTube channel.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 5 augustus 2020