RefWorks

RefWorks is een handige tool voor het maken van bronvermeldingen, en nog veel meer!

Per 1 juli 2022 biedt de Bibliotheek RefWorks niet meer aan. Tot die tijd kun je RefWorks nog gerust gebruiken. Zorg er wel voor dat je uiterlijk in juni 2022 overstapt naar een andere citatietool, zodat je referenties bewaard blijven. De informatiespecialisten van de Bibliotheek helpen je hier graag bij.

Wat kun je met RefWorks?

RefWorks is een online tool waarmee je makkelijk je bronnen kunt beheren en verwerken in je paper. Dat kan je veel tijd besparen. Met RefWorks kun je:

• bronvermeldingen (referenties) importeren en organiseren
  • full text bestanden importeren, ook van je eigen computer
  • bronnen in je MS Word-document of Google Docs verwerken volgens APA of een andere citatiestijl
  • bronnen delen en samenwerken

Veelgestelde vragen

Als je slechts eenmalig en voor een bepaalde tijd een Citation Management programma nodig hebt, dan kun je nog prima met RefWorks aan de slag. Gebruik de tool bijvoorbeeld voor je scriptie.

Er zijn verschillende manieren om referenties en full text aan jouw RefWorks-account toe te voegen. Veel grote databanken, catalogi en Google Scholar hebben een Direct Export to RefWorks functie waarmee je in enkele klikken je referentie naar RefWorks exporteert.

Met Save to RefWorks kun je referenties uit vele databanken en van talrijke websites in een handomdraai in je RefWorks-account importeren.
Heb je al bestanden op je computer staan? Je kunt deze makkelijk aan je RefWorks-collectie toevoegen.

Meer informatie

Je kunt referenties en de bronnenlijst met de RefWorks Add-on direct in je Microsoft Word document invoegen. Er is ook een Add-on voor Google Docs. Als je alleen een bronnenlijst wilt maken kan dat ook direct in RefWorks.

Handleidingen:

Werk je op een HvA-computer? Installeer dan Write-N-Cite via het HvA Software Center.
Als je MS Word gebruikt via de Citrix server of apps2.hva.nl hoef je niets te installeren, Write-N-Cite is dan al standaard in Word geïnstalleerd.

Op je privé-computer:

• Gebruik je MS Word 2013 of ouder (Windows of Mac)? Installeer dan Write-N-Cite vanuit je RefWorks-account > Tools.
  • Voor MS Word 2016 (Windows of Mac) installeer je RefWorks Citation Manager vanuit Microsoft Store in Word.
    Helaas is het in de studentenversies van Office/Word 365 vaak niet mogelijk om iets uit Microsoft Store te installeren. In dat geval kun je via apps.hva.nl met Word werken, daarin iis Write-N-Cite al geïnstalleerd.
  • Ook voor Google Docs is er een Add-on.

Handleidingen:

Elke keer dat je vanuit MS Word inlogt in RefWorks synchroniseren Word en RefWorks automatisch. Als je tussendoor referenties aan RefWorks toevoegt, klik in Word op Sync My Database om te synchroniseren. In Google Docs gebeurt het synchroniseren automatisch.

Er zijn verschillende manieren om samen te werken als je RefWorks gebruikt. Je kunt folders delen (pdf) met andere RefWorks gebruikers of met de hele HvA, of samenwerken aan één document (pdf).

Kom je er niet uit met deze informatie en handleidingen? Neem dan contact op met de informatiespecialist voor je opleiding.

Op de website van RefWorks vind je Engelstalige handleidingen, hulp en informatie over de nieuwste ontwikkelingen. Er is ook een Refworks YouTube channel.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 12 november 2020