HvA Bibliotheek

De HvA helpt studenten studeren

16 jun 2022 15:32 | HvA Bibliotheek

Het is tentamentijd bij de Hogeschool van Amsterdam. Studenten hebben veel deadlines en zijn druk bezig met het voorbereiden op de toetsen. Ondertussen is er veel afleiding, social media, feestjes of gewoon een nieuwe serie van je favoriete streamservice. Met het programma ‘Studiefocus’ helpt de HvA haar studenten om structuur en focus in het studieproces aan te brengen.

Tijdens de pandemie trokken de HvA Bibliotheek en HvA Studentenzaken samen op om studenten die moeite hadden met vinden van aansluiting, motivatie en concentratie te helpen. De Hogeschool Bibliotheek ontwikkelde samen met Studentenzaken een online programma om studenten ‘bij de les’ te houden.

“We merkten dat er vanuit de studenten behoefte was om binding te houden met de hogeschool en je medestudenten. We zijn daarom samen met Studentenzaken op zoek gegaan naar een manier om dat te realiseren. Met het programma Studiefocus en Gefocust van start denk ik dat we studenten een stukje houvast hebben gegeven in deze zware tijd.” Zegt Gerdie Limonard, Hoofd HvA Bibliotheek.

Maar ook na de lockdown bleek er behoefte aan extra focus en structuur bij het studeren. Studiefocus is nu hybride, waarbij studenten vanuit de online studieomgeving (Online Study Space) of gewoon op de campus kunnen deelnemen.

Gefocust van start

Met het ochtendritueel Gefocust van start leren studenten haalbare doelen stellen voor de korte termijn. Dat kan al binnen een halfuurtje in groepsverband met een begeleider: ''Het is fijn om samen met studenten een planning te maken die ze daadwerkelijk willen én kunnen volgen.'' Aldus Axl Crompvoets, programmaleider bij Gefocust van Start. “Vooral niet te ver vooruit plannen, welke doelen wil je vandaag behalen? Zodat je aan het eind van de dag je laptop dichtklapt met een voldaan gevoel.”

Concentreren op tentamens

De studenten gaan meteen met de gestelde doelen aan de slag, volgens een intensief dagprogramma: Studiefocus. Onder het motto: ‘Zien studeren, doet studeren’ komen de studenten samen, op de HvA, of vanuit de Online Study Space. Daarbij staat centraal dat er geen afleiding is, dat je rust vindt om je te focussen op je doelen en dat je met elkaar studeert. Het studeren gebeurt aan de hand van de ‘Pomodoro techniek’. Drie kwartier studeren, een kwartier pauze. Elk dagdeel heeft drie van dit soort blokken. Studenten bepalen zelf aan welk blok ze meedoen.

Volgens Limonard zitten de studieplekken van de Bibliotheek inmiddels weer vol: “Studenten hebben hun weg naar de campus weer gevonden. Dat neemt niet weg dat er nog steeds behoefte is aan focus. Zolang er interesse in ons studieprogramma is, gaan we gewoon door, online en op de campus.”

Meer info over Studiefocus, of meedoen?