HvA Bibliotheek

CatalogusPlus wordt verrijkt met zoekfunctie voor databases

27 jun 2022 00:00 | HvA Bibliotheek

Zoeken in databanken vanuit CatalogusPlus. Vanaf maandag 4 juli is dit mogelijk. De HvA Bibliotheek integreert op die dag de databanken uit de databankenlijst in CatalogusPlus. Gebruikers zullen hier geen hinder van ondervinden; de wijzigingen zullen achter de schermen worden doorgevoerd. Wel zal de zogenoemde interface er anders uit komen te zien.

De Bibliotheek werkt continu aan het verbeteren van systemen om het zoeken naar literatuur en andere informatiebronnen zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Gebruikers van de Bibliotheek zijn bekend met CatalogusPlus, de catalogus van de Bibliotheek die de bibliotheekcollecties doorzoekt en waarin je ook online bronnen zoals e-books en artikelen kunt vinden. Vanaf 4 juli worden de databanken waar de Bibliotheek toegang tot biedt hieraan toegevoegd.

CatalogusPlus als startpunt

Door de functionaliteit van de databankenlijst te integreren in CatalogusPlus, gaat de catalogus meer als startpunt fungeren voor het zoeken naar literatuur en andere informatiebronnen. Het aantal systemen van de Bibliotheek wordt hierdoor overzichtelijker. Bovendien wordt de manier van zoeken naar materialen, zoals boeken en tijdschriften, en zoeken naar databanken meer uniform.

Nieuwe interface, verbeterde zoekfunctie

Wil je zoeken in de ruim 125 databases waar de Bibliotheek toegang tot biedt? Gebruik dan de knop Databases, bovenaan in CatalogusPlus.

Screenshot Database Search in CatalogusPlus

Vanaf 4 juli zul je zien dat de zoekomgeving voor databanken er anders uitziet. De stijl van de nieuwe interface sluit aan bij de rest van CatalogusPlus. In plaats van een overzicht van databanken kun je zoeken in een zoekbalk (met automatische aanvulfunctie). Verder kun je filteren op vakgebied of type zoals je gewend bent.

Daarnaast blijft de URL databanken.bibliotheek.hva.nl voorlopig beschikbaar en zal deze met de overgang verwijzen naar de nieuwe plek in CatalogusPlus. Handig voor degenen die deze URL al eens hebben opgeslagen bij hun favorieten.

Functionaliteit in Brightspace

In de huidige situatie zijn er databanken ingebed in Brightspace, de digitale leeromgeving van de Hogeschool van Amsterdam. Deze functionaliteit voor het opnemen van (metadata van) databases in Brightspace zal op dezelfde datum, maandag 4 juli, worden overgezet. Bestaande links zullen na overzetting doorverwijzen naar de nieuwe plek van databases in CatalogusPlus.

Vragen?

Vraag het de Bibliotheek.