HvA Bibliotheek

Toegang RefWorks stopt per 1 juli 2022

Stap op tijd over naar een ander programma

2 mei 2022 17:16

Per 1 juli 2022 stopt de toegang tot RefWorks voor HvA-medewerkers en -studenten. Dat betekent dat gegevens uiterlijk in juni naar een ander programma gemigreerd moeten worden.

Het citatieprogramma RefWorks wordt sinds 2010 door de HvA Bibliotheek beschikbaar gesteld aan HvA-medewerkers en -studenten. Het gebruik van RefWorks is echter zeer laag. Bovendien is uit evaluaties gebleken dat het programma niet voldoende aansluit bij de wensen en behoeften. Daarom heeft de Bibliotheek in 2020 besloten RefWorks per juli 2022 niet langer aan te bieden.

De beëindiging van RefWorks is sinds eind 2020 gecommuniceerd aan gebruikers, zodat zij tijdig konden overstappen naar een ander programma.

Wat betekent de beëindiging van RefWorks voor jou?

Voor de meeste HvA’ers zal het beëindigen van RefWorks geen grote consequenties hebben. Denk wel aan het volgende als je nog gebruik maakt van RefWorks:

  • Per 1 juli 2022 heb je géén toegang meer tot RefWorks en de referenties die je in RefWorks hebt staan.

  • Je referenties en folderstructuur in RefWorks kun je overzetten naar een (gratis) citatieprogramma, zoals Mendeley of Zotero. Dit zijn tegenwoordig zeer geschikte alternatieven. Begin hier wel tijdig mee.

  • Wees je ervan bewust dat niet alle elementen te migreren zijn (attachments, tags, notes).

  • Let op! Documenten waarin je al met RefWorks hebt gewerkt, zijn niet compatibel met andere citatieprogramma’s. Ga naar de bibliotheekwebsite om de opties te bekijken.

Meer informatie

Op de website van de Bibliotheek vind je informatie over de beëindiging van RefWorks. Hier staan onder andere handleidingen die je helpen bij het overzetten van je referenties in RefWorks naar Mendeley of Zotero.

Mocht je er zelf niet uitkomen en wil je ondersteuning of advies? Neem gerust contact op. Op de webpagina vind je een overzicht van contactpersonen voor RefWorks per faculteit. Hij of zij staat voor je klaar om een eventuele migratie van referenties zo gemakkelijk mogelijk voor je te laten verlopen.

Op dinsdag 10 mei wordt er vanuit de Bibliotheek (UvA) een introductie workshop Mendely aangeboden en op woensdag 11 mei een workshop voor Zotero. Ook HvA-medewerkers en -studenten kunnen zich hiervoor aanmelden.