HvA Bibliotheek

"Open access publiceren hoort bij deze tijd"

~ Docent-onderzoeker Hilde Bax

27 jan 2022 14:46

In alle opleidingen besteedt de Hogeschool van Amsterdam aandacht aan praktijkgericht onderzoek, veelal in samenwerking met het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en andere kennisinstellingen in Amsterdam. De ontwikkeling en uitwisseling van kennis draagt direct bij aan de innovatie van de beroepspraktijk. Docent-onderzoekers leiden studenten op tot evidence based professionals. Hilde Bax is zo’n docent-onderzoeker.

In 2016 zat Hilde Bax bij een overleg van de bibliotheekcommissie. Er werd gesproken over de mogelijkheden om HvA-onderzoek open te publiceren. Hilde Bax gaf aan onderzoek te hebben liggen en dit te willen publiceren.

Hilde Bax: “Ik kreeg meteen de naam van een contactpersoon en ik kon mijn onderzoek inleveren. Het ging ontzettend snel en het contact met de Bibliotheek was heel persoonlijk. Ik hoefde alleen nog twee reviews te regelen.”

HvA-onderzoekers hebben meerdere mogelijkheden om hun onderzoek open access te publiceren: bij de hogeschool, bij een uitgever, of bij de hogeschool én een uitgever. Het onderzoek van Hilde Bax is destijds via de HvA Bibliotheek gepubliceerd in de HvA Open Series. “Het was een uitstekende manier om gemakkelijk en snel van een manuscript tot open access publicatie te komen in pdf én e-book formaat. Kennisdeling vind ik zeer belangrijk. Wat mij betreft hoort open access bij deze tijd!”

Let op: De HvA Open Series is inmiddels niet meer beschikbaar. Kijk voor (open) publicatiemogelijkheden op hva.nl/bibliotheek. [red.]

De Bibliotheek bevordert open access

De Bibliotheek neemt deel aan (landelijke) initiatieven om open access te bevorderen. Daar kunnen publicaties van HvA-onderzoekers aan bijdragen. Open access publiceren kost soms geld. Daarom onderhandelt de Bibliotheek met uitgevers en uitgeefplatforms over financieringsregelingen. Naast het lenen van literatuur kun je de bibliotheekmedewerkers raadplegen voor advies en praktische ondersteuning op het gebied van open access publiceren.

Weet waar je publiceert

“Het is lastig om te achterhalen of een bepaald blad betrouwbaar en relevant is of niet. Er zitten heel veel malafide bladen tussen. Daarom ga ik met dit soort vragen altijd naar de informatiespecialist van de Bibliotheek. Wij hebben binnen de faculteit [Bewegen, sport en voeding, red.] goed contact met hem. De informatiespecialist zoekt het voor me uit en geeft advies over de betreffende uitgever”, aldus Hilde Bax.

HvA Kennisparade

Heb jij je al aangemeld voor de HvA Kennisparade op donderdag 10 februari? Het belooft een mooie dag te worden waarin de verbinding tussen onderwijs, praktijkgericht onderzoek en beroepspraktijk de rode draad is. Meer weten over het vinden en gebruiken van open leermiddelen en open data? De Bibliotheek geeft een online workshop hierover. Maar ontdek ook de VRE's! Dit zijn digitale samenwerkingsomgevingen voor onderzoekers. Ook daar werkt de Bibliotheek aan in samenwerking met ICT Services.