HvA Bibliotheek

Expositie Little Free Fashion Library #LFFL

10 dec 2021 11:29

In de AMFI-Bibliotheek is een interactieve fashion expositie gestart: Little Free Fashion Library (LFFL). Mannequins (etalagepoppen) worden aangekleed met tweedehandskleding en ook AMFI-studenten kunnen zelf in de Bibliotheek de mannequins stylen. Inspiratie kan worden gehaald uit de ruime collectie boeken en tijdschriften van de Bibliotheek. Het eerste thema is Street Wear.

Circulariteit

Kleding krijgt de kans op een tweede leven en het zet de bezoeker aan het denken over de circulariteit en de culturele diversiteit van kleding. Een kleine gratis modebibliotheek voor studenten van studenten. Waarbij je eigen kleding kunt achterlaten en andermans kleding kan dragen of kan gebruiken om iets te maken.

Duurzaamheid kleding

De expositie Little Free Fashion Library laat een circulaire manier van kledingconsumptie zien. Studenten kunnen eigen tweedehands kleding achterlaten op de mannequins. Wanneer andere mensen deze tweedehands kleding vinden en ze goed gebruiken door ze te dragen of te re-stylen, zal nieuw leven worden geblazen in iets dat anders verloren zou zijn gegaan.

Diversiteit en culturele uitwisseling

Op de HvA studeren studenten van over de hele wereld die zich onderdeel voelen van een reeks verschillende culturen en subculturen. Kleding en mode zijn een manier waarop mensen ideeën, waarden en esthetiek uitdrukken van de (sub)culturen waar ze deel van uitmaken. In deze interactieve expositie kunnen studenten verschillende soorten kleding achterlaten voor anderen om te vinden, zodat een groot aantal (sub)culturen vertegenwoordigd zullen zijn in deze Little Free Fashion Library.

Creativiteit

Studenten die aanwezig zijn op de locatie kunnen hun creativiteit inzetten om deze expositie er interessant en mooi uit te laten zien.

Dus doe, draag, maak, creëer, inspireer en deel #LFFL

Het idee

De Little Free Fashion Library is gebaseerd op het fenomeen van de Kleine Gratis Bibliotheek (in het Nederlands ook wel bekend als 'buurtbibliotheek' of 'minibieb'). Een beweging ontstaan in de Verenigde Staten als een eerbetoon van iemand aan zijn overleden moeder die van boeken hield. Al snel werd het populairder en verspreidde het zich naar landen in alle uithoeken van de wereld. Het idee is dat mensen op verschillende plaatsen op straat kleine boekenplanken neerzetten en dat voorbijgangers boeken voor zichzelf kunnen meenemen om te lezen of boeken voor anderen achterlaten. Het doel is om boekenuitwisselingen in de buurt te bevorderen en mensen aan het lezen te houden.

Het idee van de Little Free Fashion Library is vrij identiek aan die van de gewone kleine gratis bibliotheken, maar in plaats van boeken gebruiken we kleding en in plaats van boekenplanken gebruiken we mannequins.