HvA Bibliotheek

De Easy access-regeling: nieuwe auteursrechtregeling hbo

4 mrt 2021 00:00 | HvA Bibliotheek

Begin februari 2021 is een nieuwe overeenkomst getekend tussen de Vereniging Hogescholen en de uitgevers (Stichting UvO) over het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs. Deze overeenkomst, de Easy access-regeling hbo, geeft HvA-docenten veel ruimere mogelijkheden om materiaal te gebruiken.

Meer mogelijkheden voor docenten

Begin februari 2021 is een nieuwe overeenkomst getekend tussen de Vereniging Hogescholen en de uitgevers (Stichting UvO) over het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs. Deze overeenkomst, de Easy access-regeling hbo, geeft HvA-docenten veel ruimere mogelijkheden om materiaal te gebruiken op Brightspace, in Teams en in andere onderwijsomgevingen. De HvA betaalt hiervoor een jaarlijkse afkoopsom.

Docenten mogen (uiteraard mét bronvermelding):

  • max. 50 pagina’s gebruiken uit iedere publicatie (boeken, tijdschriftafleveringen etc.), met een maximum van 25% van de publicatie;
  • max. 50 afbeeldingen gebruiken per presentatie (PowerPoint, Prezi etc.); voorwaarden:
  • max. 25 afbeeldingen uit dezelfde publicatie, max. 10 afbeeldingen van dezelfde maker.

Infographic over de Easy access-regeling

Langere overnames?

Wil je meer gebruiken, dan kan er via het Webportal van Stichting UvO een toestemmingsaanvraag lange overname gedaan worden. Het team Auteursrecht van de Bibliotheek kan hierbij assisteren, auteursrecht@hva.nl. Voor deze langere overnames moet extra betaald worden.
Meer informatie over de nieuwe regeling is te vinden op de website van Stichting UvO.

Vragen?

De nieuwe Easy access-regeling hbo geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. De oude regeling, de ‘Readerregeling’ komt te vervallen.
Heb je vragen over de nieuwe Easy access-regeling hbo, e-mail dan naar auteursrecht@hva.nl. We zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.