HvA Bibliotheek

Wat is de impact van onderzoek?

Bekijk het nu!

14 mei 2020 11:47 | HvA Bibliotheek

Sinds kort heeft de Bibliotheek een tool die de alternatieve metriek van publicaties in kaart brengt. De tool, genaamd Altmetric Explorer, stelt onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam in staat om de impact, ook wel doorwerking, van hun (beoogde) onderzoek zichtbaar te maken.

Als onderzoeker aan een hogeschool ben je verplicht om bij de periodieke beoordelingen en het aanvragen van subsidies aan te kunnen tonen wat de doorwerking van je onderzoek is. Deze procedures maken dat de kwaliteit van onderzoek wordt gewaarborgd.

De Bibliotheek ondersteunt onderzoekers en het onderzoek aan de HvA door een vraagbaak te zijn en een adviserende rol in te nemen, maar ook door tools en systemen aan te schaffen om onderzoekers te faciliteren. De Altmetric Explorer is hier een voorbeeld van.

Met de Altmetric Explorer kun je:

• zien door wie, wanneer, hoe vaak en waar (wereldwijd) er op het web wordt gesproken over een publicatie;
  • ontdekken welke beleidsstukken aan een publicatie refereren;
  • beter inzicht krijgen in de maatschappelijke betrokkenheid van wetenschappelijk onderzoek;
  • gegevens uitdraaien die gebruikt kunnen worden voor rapportages nodig voor bijvoorbeeld subsidieaanvragen of visitaties.

Wil je meer weten over het meten van impact van onderzoek, het gebruik van de Altmetric Explorer en handige tips? Raadpleeg de webpagina Zichtbaarheid van onderzoek voor meer informatie.