Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Gemakkelijk datasets in UvA/HvA figshare koppelen aan publicatie

14 jun 2019 09:08 | HvA Bibliotheek

HvA-onderzoekers kunnen vanaf vandaag gepubliceerde datasets in UvA/HvA figshare koppelen aan bijbehorende publicaties in Pure. De Bibliotheek heeft een geautomatiseerde koppeling tussen de twee systemen UvA/HvA figshare en Pure tot stand gebracht. Hierdoor is het niet langer nodig dat onderzoekers de datasets die zij publiceren in UvA/HvA figshare ook nog handmatig moeten registreren in Pure.

Nadat onderzoekers datasets publiceren in UvA/HvA figshare, worden de metadata van deze datasets na synchronisatie ook beschikbaar in Pure. Onderzoekers ontvangen hierover een notificatie per e-mail en kunnen de dataset vervolgens ook koppelen aan een bijbehorende publicatie in Pure. Via de DOI heeft de onderzoeker vanuit Pure toegang tot de dataset in UvA/HvA figshare.

Achtergrond

UvA/HvA figshare
UvA/HvA figshare is een systeem waarin onderzoekers hun onderzoeksdata veilig kunnen opslaan en delen met andere onderzoekers tijdens het onderzoek, ofwel een datarepository. Na afloop kunnen zij hun onderzoeksdata publiceren en archiveren in UvA/HvA figshare.

Pure
Pure is een systeem waarin onderzoekers hun onderzoeksresultaten als publicaties van artikelen en boeken registeren, waarmee SEP-rapportages (standard evaluation protocol) kunnen worden samengesteld ten behoeve van het meten van de kwaliteit van onderzoek. Gepubliceerde datasets zijn ook onderzoeksresultaten en het registreren ervan in Pure zorgt ervoor dat datasets ook in rapportages kunnen worden meegenomen.