Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Binnen 24 uur van depot naar bureau dankzij Anton en collega's

22 mei 2019 17:04 | HvA Bibliotheek

Anton Bier is chauffeur op de boekenbus van de Bibliotheek. Dagelijks rijden hij en zijn collega Osman op en neer tussen het centrale boekendepot op het terrein van het AMC in Amsterdam Zuidoost en de bibliotheeklocaties van de HvA en UvA in de stad. De streeflevertijd is binnen 24 uur, dus dat is aardig aanpoten.

“Ik begin de dag bij het depot”, vertelt Anton. “Daar laad ik de kratten met boeken in die de late middag of avond ervoor zijn besteld. Daarna start ik mijn route. Ik rijd de centrumroute met locaties zoals het Bushuis en de UB. Dit doe ik zo’n drie keer per dag in min of meer dezelfde volgorde. In de Leeuwenburg lever ik vaak tussendoor nog een zak met aangetekende post af. Tegen vijven eindigt mijn dag bij het depot waar de collega’s mij opwachten om de laatste retouren in te kunnen nemen voordat ze de boel afsluiten. Osman rijdt de oostroute en doet onder meer het AMC, het Nicolaes Tulphuis, Cedla en de Amstelcampus aan. Overal leveren we boeken af en nemen we retouren mee terug.”

85 kilometer materiaal

Het depot is ongelooflijk groot: ongeveer vijf voetbalvelden, verdeeld over drie etages met circa 85 kilometer aan materiaal. Logistiek is het strak georganiseerd: per dag worden er zo’n 250 boeken besteld. In de vorm van aanvraagbonnen rollen de bestellingen uit de printers. Bonnen voor boeken op de 1e etage, komen daar ook uit de printer. In twee zogenaamde ‘haalrondes’ worden de boeken van de plank gehaald, verwerkt en klaargezet voor transport. De bibliotheekboeken worden in principe binnen 24 uur na aanvraag geleverd, maar vaak sneller.

Strakke planning

“Het samenwerken met de collega’s is harstikke fijn” vindt Anton. “Iedereen helpt de planning te halen. De kratten staan altijd voor me klaar of men komt me tegemoet om ze in ontvangst te nemen. En onderweg heb ik eigenlijk ook weinig oponthoud. Het centrum is wel druk, maar ik heb een sleutel om paaltjes op mijn route te laten zakken en een vergunning voor parkeren op de stoep. Soms kijken mensen wel geïrriteerd als je even wat ongelukkig staat. Maar meestal snapt iedereen direct: ‘Oh, die man moet er even door met zijn bus’!”

Zoveel boeken

Het plezier straalt er af bij Anton: “Dit werk is leuk. Ik houd van het rijden met de bus en de zelfstandigheid. Iedereen is aardig. En weet je wat ik ook zo interessant vind? Al die boeken! Van Marilyn Monroe tot de Geschiedenis van Spanje, alles komt voorbij. Toen ik twee jaar geleden met deze baan begon, was ik verbaasd hoeveel boeken er nog zijn, dat had ik niet verwacht. Jammer dat ik zelf zo weinig tijd heb om te lezen!”

Over de Bibliotheek

De Bibliotheek UvA/HvA is een studie-, onderzoeks- en ontmoetingsplek voor studenten, onderzoekers en docenten. Vanuit het wereldwijde informatieaanbod verzamelt, beheert en selecteert de Bibliotheek informatie en stelt deze (online) beschikbaar voor een brede groep gebruikers. De Bibliotheek biedt hulp op maat voor de toepassing van bronnen in onderwijs en onderzoek. Er werken zo’n 230 mensen bij de Bibliotheek.

Op onze diensten kun je rekenen!

Administratief Centrum, Bibliotheek, Facility Services en ICT Services